Monstrumi: Ekstremisti tukli kurdsku decu električnim kablovima!

HRW je naveo da je 50 kurdskih dečaka uspelo da pobegne u ranoj fazi zatočeništva, dok su ostali oslobođeni u nekoliko navrata, a poslednja grupa puštena je na slobodu 29. oktobra.

Ekstremisti Islamske države mučili su i zlostavljali kurdsku decu koju su zarobili ranije ove
godine, nedaleko od severnog sirijskog grada Kobanija, tukući ih crevima za polivanje i električnim kablovima, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watć – HRW).

HRW je svoj izveštaj bazirala na razgovorima sa nekoliko dece koja su bila među više od 150 kurdskih dečaka iz Kobanija, otetih krajem maja dok su se vraćali kući sa školskih ispita u gradu Alepu.

HRW je naveo da je 50 kurdskih dečaka uspelo da pobegne u ranoj fazi zatočeništva, dok su ostali oslobođeni u nekoliko navrata, a poslednja grupa puštena je na slobodu 29. oktobra.

“Od početka sirijskog ustanka, deca su trpela užase u pritvoru, najpre od strane vlade (sirijskog predsednika Bašara) Asada, a sada od Islamske države. Ovi dokazi da je Islamska država mučila i zlostavljala decu dodatno naglašavaju zašto niko ne treba da podrži njihovu kriminalnu organizaciju”, rekao je Fred Ejbrahams iz HRW.

Četvoro oslobođene dece reklo je predstavnicima te humanitarne grupe iz Njujorka da su ih ekstremisti držali u severnom sirijskom gradu Manbidžu.

Oni su opisali česta zlostavljanja ekstremista, koji su koristili creva za polivanje i električne kablove da ih tuku.

Dečaci su naveli da su najgore prošli njihovi vršnjaci čiji članovi porodica su bili članovi kurdske paravojske poznate po skraćenici YPG, koja se od sredine septembra žestoko bori protiv ekstremista iz Islamske države za kontrolu nad Kobanijem.

Deca su rekla da im Islamska država nije obrazložila zašto ih je pustila, već je samo navela da je okončala njihov verski trening, naveo je u izveštaju HRW.

Ekstremisti Islamske države zarobili su stotine Kurda u poslednjih pola godine, u sklopu svoje brutalne kampanje za preuzimanje prevashodno kurdskih oblasti na severu i istoku Sirije.

Britanska sirijska Opservatorija za ljudska prava takođe danas je saopštila da su ekstremisti pustili desetine Kurda, koji su zarobljeni u februaru.

Agencija AP navodi da nije jasno zašto ih je Islamska država sada oslobodila, niti da li postoji neki sporazum sa Kurdima o razmeni zarobljenika.

Islamska država kontroliše velike delove severne i istočne Sirije, kao i severnog i zapadnog Iraka. Ona nastavlja svoju ofanzivu u toj oblasti, u pokušaju da zaokruži teritoriju pod svojom kontrolom, uključujući i okolinu najveće iračke naftne rafinerije izvan grada Beidžija.

Iračke trupe uspevaju da drže kontrolu nad rafinerijom, koja se nalazi oko 250 kilometara severno od Bagdada, uprkos brojnim pokušajima Islamske grupe da je osvoji.