Moskovska nesreća u metrou odnela 21 život

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, broj poginulih u nesreći u metrou dostigao je 21, a povređenih je više od 160. Ruska TV mreža Raša tudej javila je, pozivajući se na medicinske izvore, da su stradale 22 osobe.

U bolnicama se nalazi 127 osoba, a stanje 42 putnika lekari su ocenili kao teško.

„Svi stradali u bolnice su dovezeni živi, ali je jedna teško povređena žena umrla u 71. bolnici”, rekao je za Itartas prvi zamenik načelnika moskovskog sekretarijata za zdravstvo Aleksej Hripun.

Predstavnik štaba Ministarstva za vanredne situacije rekao je da su među povređenima bile i dve građanke Ukrajine i Moldavije, koje su posle pružanja prve pomoći puštene kući.

Ruske televizijske stanice prenose da su povređeni prevezeni u bolnicu helikopterom i da spasioci i vatrogasci evakuisali ljude iz voza koji je zaglavljen u tunelu.

Vagoni sa putnicima iskočili su iz šina oko 200 metara od stanice za metro Slavjanski bulevar, prenela je agencija Itartas, navode izvori iz moskovske policije.

Prvi vagon pretrpeo je najviše štete, naveo je jedan od putnika iz drugog vagona i dodao da je voz naglo zakočio i da su se svetla u vozu ugasila.

„Bio sam bačen u vazduh. Bilo je krvi na podu, glave su bile u modricama, ruke slomljene. Izbila je panika”, opisao je svedok sudara koji se predstavio kao Ivan u izjavi za Raša tudej.

Šef Nacionalnog centra za upravljanje krizama Viktor Jacucenko navodi da je u 8.39 po moskovskom vremenu voz metroa oštro zakočio kao rezultat gubitka napona u radu železnice, što je izazvao iskliznuće tri vagona.

„Oštro kočenje voza između Parka Pobede i stanice Slavjanski bulevar izazvano je nestankom struje i pogrešnim signalom”, naveo je Jacucenko, prenosi Itartas i dodaje da je mašinovođa voza poginuo u nesreći.
Istraga razmatra prve zvanične verzije najveće nesreće u metrou za poslednjih nekoliko godina, među kojima, kako prenosi RIA Novosti, nema terorističkog akta.

Tokom istrage biće utvrđeno da li je bio ispravan vagon, da li je funkcionisao pokazivač pravca i da li je uleglo tlo pod šinama.

Zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin izjavio je da nikakvi tragovi terorističkog akta u tragediji nisu pronađeni i da je, „po svemu sudeći, ovo tehnogena katastrofa”.

Takođe, kako je rekao, nije potvrđena verzija o iznenadnoj promeni napona električne energije.

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov odbacio je mogućnost da je reč o terorističkom aktu kao uzroku železničke nesreće.

Predsednik Rusije je naložio načelniku Istražnog komiteta Aleksandru Bastrikinu da sprovede neophodne istražne radnje i utvrdi da li postoji krivična odgovornost.

Putin je, takođe, izrazio saučešće porodicama i prijateljima poginulih.

U ime ruske vlade premijer Dmitrij Medvedev izrazio je saučešće i naložio da se pruži pomoć moskovskim vlastima u otklanjanju posledica nesreće.

Zamenik gradonačelnika Moskve Pjotr Birjukov naveo je da će porodicama poginulih u moskovskom metrou biće isplaćeno po 1,5 miliona rubalja (32.100 evra), dodajući da će milion rubalja (21.400 evra) biti isplaćeno povređenima.

U Rusiji je proglašen Dan žalosti zbog pogibije najmanje 20 putnika.