Moskva oštro: NATO samo pogoršava situaciju i diže tenzje

NATO nastoji da dodatno pogorša vojno-političku tenziju na rusko-ukrajinskoj granici pod izgovorom najnovijih događaja u susednoj zemlji, ocenjuju u Moskvi.

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova oštro je komentarisala sastanak ministara spoljnih poslova NATO u Briselu.

– Na osnovu komentara generalnog sekretara NATO (Andersa Foga Rasmusena) posle sastanka, NATO nastavlja sa stereotipima iz doba hladnog rata. Umesto da se detaljno prouče složeni socialno-ekonomski procesi u Ukrajini, čine se pokušaju da se sva odgovornost za događaje u Ukrajini svali na Rusiju, uz ignorisanje naših napora da se pomogne u pronalaženju političkog i mirnog rešenja krize – rekla je Zaharova, a preneo Itar-tas.

Prema njenim rečima, NATO ne smatra neophodnim da u ovom kritičnom trenutku pozove vlasti u Kijevu da se okanu ultimatuma prilikom traženja rešenja koja bi se što pre zaustavilo nasilje.

– Umesto toga, oni su pribegli konspirativnom provokativnom putu da ukrajinski vojni potencijal iskoriste protiv civila na jugoistoku zemlje – rekla je Zaharova.

– Još jedanput, upućeni su pozivi za opštu mobilizaciju resursa i kapaciteta za kolektivnu samoodbranu, mada nema vidljivih argumenata koji bi dokazali postojanje pretnje za bilo koju zemlju članicu NATO od Rusije – rekla je Zaharova.

Rasmusen je u sredu, posle sastanka šefova diplomatija zemalja NATO, rekao da nema promene u ponašanju Rusije po pitanju Ukrajine i optužio Moskvu da je “prekršila pravila” i narušila međunarodno poverenje.

Od okončanja hladnog rata pre više od 20 godina, NATO je nastojao da izgradi funkcionalne, praktične odnose sa Rusijom, ali sve je to sada palo u vodu, rekao je Rasmusen.