Mostovi Donjecka diguti u vazduh!

Tri mosta na glavnim putevima ka Donjecku na istoku Ukrajine dignuta su danas u vazduh, da bi se, kako se pretpostavlja, usporio mogući napad ukrajinskih snaga na uporišta proruskih snaga u toj oblasti.

Separatisti koji su se pred ukrajinskom vojskom povukli iz Slovjanska i drugih istočnih gradova, tokom vikenda pregrupisali su se u Donjecku.

Za sada nije poznato ko je danas digao u vazduh putni most i dva železnička mosta, ali se pretpostavlja da bi od toga najveću korist mogli da imaju pobunjenici. U sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista od aprila je poginulo 400 ljudi. Uništeni su mostovi kod sela Novobakmutivka, Zakitne i Seleznevka, navele su saobraćajne službe Donjecka. Pobunjenici kontrolišu zgradu gradske uprave u Donjecku i kontrolne punktove u okolini grada, a veliki broj njegovih stanovnika napustio ga je zbog sukoba. Analitičari smatraju da će zauzimanje Donjecka ipak biti mnogo teže nego zauzimanje Slovjanska, deset puta manjeg grada, jer bi bilo potrebno voditi borbe po ulicama grada, u čemu bi prednosti imali pobunjenici.