Na istoku Ukrajine opet haos: Granatiran Luganks, za sada dvoje mrtvih

Dve osobe poginule, a sedam ranjeno u granatiranju Luganska, na istoku Ukrajine, saopštila je danas pres služba samoproglašene „Luganske Narodne Republike".

Očevici su ispričali da je nekoliko granata palo na centar grada tokom noći. Jedna žena je poginula, a jedan muškarac je prebačen u regionalnu bolnicu sa ranom od projektila, koji je pogodio stambenu kuću u ulici Menžinski, navela je pres služba.

Jedan muškarac je poginuo od ranjavanja vatrenim oružjem, a sedam osoba je zadobilo rane od granata koje su pale na stambene kuće u više delova Luganska.

Nekoliko mina je eksplodiralo u regionalnoj onkološkoj klinici u Lugansku i ona je tom prilikom teško oštećena.

U međuvremenu je objavljeno da je šef „Luganske Narodne Republike” Valerij Bolotov raspustio vladu.

Ministri će nastaviti da rade dok ne bude formirana nova vlada, navedeno je na sajtu „Luganske Narodne Republike”.

Za vršioca dužnosti premijera imenovan je Marat Bašarov. Nije naveden razlog za raspuštanje vlade, javlja Itar-Tas s.

Gradonačlenik Luganska Sergej Kravčenko je pozvao sve strane u oružanom sukobu da prekinu vojne akcije i da odmah sednu za pregovarački sto.

– Rat je stigao u kuće stanovnika, vojne operacije se vode na ulicama, ljudi ginu, granate uništavaju kuće i škole – poručio je on u saopštenju, dodajući da je granatiranje grada sa pola miliona stanovnika zločin protiv sopstvenog naroda.

Gradonačelnik je tražio da se odmah prestane sa uništavanjem grada i njegovih stanovnika.

– Svaka razumna osoba shvata da sve sukobe, uključujući vojne, treba rešavati za pregovoračkim stolom, a ne bombardovanjem i granatiranjem stambenih oblasti – izjavio je Kravčenko.