Zidovi farme svinja koja stoji na mestu nekadašnjeg nacističkog radnog logora za Rome, Leti, osvanuli su sa slikama silueta ljudi na krvavoj pozadini.

Njima je anonimni crtač želeo da podseti da su za Čehe Romi žrtve genocida nižeg reda, a vlada već godinama ne nalazi novac da izmesti farmu svinja sa terena logora u kome je stradalo nekoliko stotina Roma.

– Svinjac u Letima je sramno podsećanje na Aušvic na češki način. Vraćam se da sredim stvari. Vaš Perak – stigao je danas u redakcije čeških medija i-mejl a potpis Perak aludira na fiktivnog osvetnika iz urbanih mitova u vreme nacističke uprave nad Češkom i Moravskom tokom Drugog svetskog rata kome su pripisivane diverzije protiv
nacističkog protektorata.

– Crteži su napravljeni u noći između nedelje i ponedeljka. Spomenik u samom logoru nije išaran ni oštećen ali na informativnim tablama su se pojavili leci – kazala je danas češkoj novinskoj agenciji ČTK portparol policije Kamila Ingrišova Čuržinova.

Plakati koji upozoravaju da su Česi neosetljivi prema stradnjima Roma i njihovom genocidu u režiji Hitlerovih nacista iako imaju simpatija i empatije za Jevreje i žrtve holokausta pojavili su se u ponedeljak sa potpisom istog izmišljenog autora u Pragu, Brnu i nekadašnjem nacističkom logoru Terezin.

Kazneni logor Leti na jugozapadu Češke nacisti su 1942. godine pretvorili u radni logor za Rome u kome je u surovim uslovima od teškog rada i boleština od preko 1000 roma u logoru stradalo 237 a do maja 1943. godine oko 500 Roma odvučeno je u okupiranu Poljsku u
kocentracioni logor Aušvic-Birkenau.

Prema saznanjima istoričara, nacisti su pobili čitavih 90 odsto čeških Roma a rat je preživelo u nacističkim logorima svega njih 600.

Socijalistička Čehoslovačka podigla je 1950-tih godina na mestu logora Leti farmu svinja a uprkos protestima romskih organizacija, aktivista za ljudska prava i kritikama iz Evropske unije nijedna češka vlada nije našla novac da sa tog tragičnog mesta svinje premesti.loading...