Najmanje 24 osobe, među kojima 19 civila, poginule su u poslednja 24 časa u sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine, javljaju zvaničnici novi bilans nastradalih, demantujući prethodne vesti oe 12 ljudi poginulih u borbama.

U Donjecku, koji je imao skoro milion stanovnika, noćas je poginulo sedam civila, a jutros još pet kada je granatirana jedna zgrada gde se delila pomoć u hrani, saopštile su vlasti ovog grada, uporištu separatista.

Kijev je odvojeno saopštio da je ubijeno pet vojnika i sedam civila u zonama pod kontrolom ukrajinske vojske. Borbe se rasplamsavaju između Ukrajinaca i proruskih pobunjenika i u Delblacevu, strateškom gradu koji povezuje dva velika separatistička centra Lugansk i Donjeck.

Ukrajinska vojska još kontroliše taj grad od 25.000 stanovnika, ali, kako napreduju proruski pobunjenici, postoji opasnost da budu opkoljeno hiljade boraca koji su tu razmešteni.

nemiri u Ukrajini
Vođa samoproklamovane Narodne republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko uputio je danas poziv preko ruske televizije “svim ukrajinskim vojnicima” da polože oružje i odu.

– Imate šansu da spasete svoje živote i ostanete čitavi – rekao je on.

Njima je takođe ponudjen humanitarni koridor da se povuku iz tog grada, rekao je predsednik parlamenta samoproklamovane Narodne republike Donjeck Andrej Purgin.

nemiri u Ukrajini
Od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine u aprilu prošle godine poginulo je više od 5.100 ljudi.

Novi mirovni pregovori o Ukrajini danas treba da se održe u Minsku. Belorusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se predstavnici Ukrajine, Rusije, proruskih pobunjenika i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sastati u Minsku, gde je u septembru potpisan sporazm o prekidu vatre koji su obe strane sukoba u Ukrajini kršile.loading...