NAJNOVIJA VEST: Španski kralj abdicira, presto sinu Felipeu

Posle 40 godina koliko je proveo na tronu Kraljevine Španije, kralj Huan Karlos odlučio je da abdicira, saopštio je danas medijima premijer Mariano Rahoj.

Premijer je u zvaničnom saopštenju rekao da je to isključivo odluka kralja Huana Karlosa (76), kao i da je odlučio da presto prepusti sinu, princu Felipeu.

Rahoj je najavio da mu je Don Huan Karlos izneo razlog svoje abdikacije i dodao da je uveren da je sada najbolje vreme za smenu „šefa države”.

Princ Felipe će tako postati Prestolonaslednik od Asturije – što je do danas bila Huan Karlosova titula.

Rahoj je zakazao vanrednu sednicu Saveta ministara, za utorak ujutru, jer je neophodno da se usvoji abdikacija kao ustavna odredba. Prema njegovim rečima, uprkos zakonskoj proceduri, uveren je da će se sve brzo odigrati, jer nema nijednog razloga za komplikovanje.

Premijer je istakao kako je siguran da je vreme za novu stranicu u istoriji Španije, koja će biti ispisana mirno, uz poverenje i zahvalnost, i uz veličanje lika kralja koji je pravi simbol mira i slobode, i pokretač demokratije.

Kako piše španski „El Mundo”, Huan Karlos je proteklog meseca tokom svog proputovanja po Bliskm istoku saradnicima spominjao kako ozbiljno razmatra mogućnost abdikacije. Konačnu odluku je doneo proteklog vikenda.

Njegova popularniost opala je i zbog skandala kraljevske porodice, uključujući i njegov lov na slonove usred španske finansijske krize što je umnogome narušilo sliku monarha.

Huan Karlos krunisan je 1975. godine, dva dana posle smrti dugogodišnjeg diktatora Franciska Franka.

Inače, njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Proces abdikacije:

– Izjava abdikacije mora biti potpisano od strane premijera.
– Skupština zaseda, savet ministara usvaja odluku, a sednici mora da prisustvuje premijer, i svi uticajni političari.
– Pošto se pismo usvoji, predsednik skupštine daje odobrenje u skladu sa članovima 82.1 i 83.
– Ukoliko postoji neslaganje, treba glasati. Glasanje je tajno. Ukoliko se dogovori drugačije, može i predsednik da odluči o konačnom odgovoru.
– Abdikacija stupa na snagu na dan zvaničnog objavljivanja.