Najpoznatiji britanski nasilnik svojim gestom zapanjio svet: Majka je samo jedna

Čarls Čarli Bronson, najnasilniji britanski zatvorenik, koji je gotovo četiri decenije iza rešetaka, od kojih je većinu proveo u samici uradio je nešto što niko nije očekivao od njega.

Naime, on je prikupio nekoliko hiljada funti prodajom svojih slika kako bi majku poslao na odmor.

Slike 61-godišnjeg zatvorenika – koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog pljačke i otmice, a postao je poznat protestima na krovu zatvora, prodate su u okviru aukcije predmeta londonskog gangstera Ronija Kreja, koji je preminuo 1995.

Bronsonova „Čudesna impresija” (Fantasy impression), na kojoj je brkati zatvorenik prikazan kako se izležava na plaži, prodata je za 1.000 funti (1.250 evra), dok su jedan autoportret i platno „Broudmur azil za ludake” (Broadmoor Lunatic Asylum) prodati za po 950 funti.

„Impresija Bedlam”, strip o psihijatrijskoj bolnici u čijem tekstu se mogu pročitati rečenice „rođen lud” i „bolesna kopilad su samo ljudi”, dostigao je cenu od 680 funti.

Predstavnik aukcijske kuće, koja je organizovala licitaciju, nije želeo da otkrije identitet kupaca, ali je naveo da je Bronson tražio od Krejeve supruge Kejt da i njegove radove stavi na prodaju kako bi se iskupio što je „nasekirao mamu” kada se nedavno potukao sa 12 zatvorskih čuvara.

Prema pisanju londonske štampe, do tuče je došlo zbog svađe oko fudbala.

Vatreni navijač Totenhema, Bronson nije mogao da podnese što je Arsenal pobedio u finalnom meču FA kupa. Pre nego što je napao čuvare, zloglasni kriminalac je telo namazao puterom kako bi bio neuhvatljiv.loading...