Najžešći napad na Gazu, stradalo 26 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca poginulo je rano jutros u najžešćim napadima iz vazduha, kopna i sa mora izraelske vojske na pojas Gaze od 8. jula, kada su počeli novi izraelsko-palestinski sukobi.

U vazdušnim napadima pogođena je kuća lidera Hamasa Ismaila Hanijea, vladine kancelarije i sedište satelitske televizije bliske tom radikalnom palestinskom pokretu. Među žrtvama ima devet žena i četvoro dece, koji su ubijeni u vazdušnim napadima na jug pojasa Gaze i u artiljerijskoj paljbi na izbeglički kamp u centralnom delu te oblasti. Izrael je sinoć oko 19 sati po lokalnom vremenu (16.00 GMT) od civila u blizini grada Gaze tražio da se “odmah” evakuišu, ćime je dao do znanja da će uslediti vazdušni udari. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juće je rekao da će se protiv Hamasa voditi “duga kampanja”. Na izraelskoj strani noćas i rano jutros stradalo je deset vojnika. Petorica od njih poginuli su u okršaju s Palestincima koji su pokušali da uđu na teritoriju Izraela kroz jedan tunel u blizini
granice sa Gazom. Jutros je na Izrael ispaljeno desetak raketa, od kojih su dve pale na
oko 10 kilometara od Tel Aviva. Odgovornost za taj napad preuzeo je Hamas. Od početka izraelske ofanzive na pojas Gaze, stradalo je 1.113 Palestinaca, 53 izraleska vojnika i tri civila.