Napad iz vazduha: Oboren ukrajinski avion

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da su oborile jedan avion ukrajinske avijacije, dok je ukrajinski Štab za antiterorističke operacije izneo tvrdnju da je u napadima iz vazduha za protekla 24 sata ubijeno približno 'hiljadu ekstremista' i uništena znatna količina borbene tehnike.

I jedni i drugi demantuju tvrdnje druge strane, prenele su ukrajinske i ruske agencije.

Pres služba DNR navela je da su jutros u borbama u oblasti Gorlovke u Donjeckoj oblasti ustanici oborili ukrajinski avion za koji pretpostavljaju da je „Su-25”, preneo je Itar-Tass.

Predstavnici bezbednosnih struktura Ukrajine Andrej Lisenko i Vladislav Seleznjov demantovali su, međutim, te informacije.

Predstavnik pres služba Štaba za antiterorističku operaciju Vladislav Seleznjov je za TV kanal „112 Ukrajina” rekao da je u pitanju „još jedna laž sa druge strane barikada” i da nijedan avion nije oštećen, prenela je agencija Interfaks-Ukrajina.

Seleznjov je danas saopštio da su vazduhoplovne snage Ukrajine uvele punu borbenu gotovost zbog mnogobrojnih napada „terorista na istoku” i da su angažovani lovački avioni.

– Nikakvih gubitaka nije bilo. Tu informaciju smatramo pokušajem da se podigne borbeni moral – rekao je Ruskoj informativnoj agenciji (RIA) Novosti predstavnik Informativno-analitičkog centra Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko.

Lisenko je, kako prenosi Ukrinform, ranije na brifingu rekao da ukrajinske snage nastavljaju ofanzivu u zoni sprovođenja antiterorističke operacije, uništavajući „sve više terorista”.

Prema podacima koje je izneo, tokom proteklih 24 sata ukrajinska avijacija angažovana je 16 puta i nanela pet udara na uporišta i pozicije ustanika u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kada je „uništeno oko hiljadu ekstremista i znatna količina tehnike”.

Ukrinform navodi da je nakon jučerašnje pogibije 19 ukrajinskih vojnika u paljbi iz višecevnog raketnog bacača „Grad kod sela Zelenopolja u Luganskoj oblasti, borbena avijacija Ukrajine uništila „oko hiljadu ekstremista i znatnu količinu tehnike”.

Ukrajinska državna agencija prenosi da je uništena jaka baza u oblasti grada Dzeržinska gde je, prema prvim procenama, ubijeno do 500 pripadnika proruskih snaga.

Iz štaba ustanka u DNR demantovana je ta informacija.

– Dok su ranije predstavnici štaba za antiterorističku operaciju uvećavali naše gubitke za sto puta, sada to čine za hiljadu puta. U realnosti, izgubili smo jednog borca bataljona ‘Istok’ – rečeno je RIA Novosti iz tog štaba.

Nakon demantija, Ukrinform je preneo „obećanje” Seleznjova da će pres centar ukrajinskog Sstaba početi da dokumentuje uništenje „ruskih plaćenika i njihovih lokalnih saradnika-ekstremista u vazdušnim udarima”.

– Mnogo se govori kako Seleznjov laže, kaže ubijeno 500 tamo, 500 onamo. Shvatite, te podatke koje iznosim ne izmišljam. Dobijam zvanične podatke koji su zasnovani, između ostalog, i na vizuelnom posmatranju – rekao je Seleznjov.

– Nadam se da ćemo na kraju rešiti (sa rukovodstvom Štaba) to pitanje. Postoji odgovarajuća fotografska tehnika da se snime ta brda leševa ekstremista – rekao je on Ukrinformu.