“NAPREDNA, EVROPSKA I MODERNIZATORSKA”: Nova vlada Španije je većinski ŽENSKA, a u njoj je i ASTRONAUT!

Pedro Sančez
Beta/Emilio Naranjo/Pool Photo via AP

Španlski socijalista Pedro Sančez, koji je na vlast došao nakon pada vlade konzervativca Marijana Rahoja, predstavio je novu proevropsku vladu u kojoj su žene u većini.

 

S jedanaest žena i šest muškaraca, ovo je španska vlada s najvećim brojem žena dosad. Ona je ujedno i vlada s najmanjom podrškom u parlamentu od ponovne uspostave demokratije. Socijalistička stranka raspolaže sa samo 84 od 350 zastupničkih mesta pa će zavisiti od manevarskog prostora koji će joj ostaviti radikalno leva stranka Podemos, baskijski nacionalisti i katalonski separatisti koji su glasali za nepoverenje Rahoju.

Na mesto ministarke ekonomije imenovana je Nađa Kalvino, bivša generalna direktorka za budžet Evropske unije 2014. godine.

Margarita Robles je nova ministarka odbrane, a Marija Hesusu Montero ministarka finansija. Mesta ministra pravde i obrazovanja takođe su pripala ženama, navodi agencija AP.

HOLIVUDSKI GLUMAC ILI POLITIČAR? Novi premijer Španije je osmehom ZAVEO sve žene sveta! (FOTO)

Bivši predsednik Evropskog parlamenta Žozep Borel biće ministar spoljnih poslova Španije u novoj vladi koju će predvoditi socijalista Pedro Sančes.

Izbor Borela, 71-godišnjeg Katalonca koji je žestoko protiv nezavisnosti Katalonije, kritikovali su separatisti u tom regionu, dok su ga pozdravili poslanici koji su za ostanak u Španiji.

Dvadeset godina posle svog prvog leta u svemir, prvi Španac – astronaut Pedro Duke, postaće ministar u novoj vladi svoje zemlje. Aeronautički inženjer koji je postao poznat tokom leta u svemir 1998. godine, biće na čelu resora nauke. Duke je diplomirao na madridskom Politehničkom univerzitetu 1986. godine, a šest godina kasnije izabran je za učesnika programa Evropske svemirske agencije za buduće astronaute. Posle obuke u Rusiji i SAD, 1998. godine stigao je u orbitu Zemlje letelicom “Diskaveri”, a 2003. godine je bio i u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Prethodnih godina je oštro kritikovao deonedavnu vladu konzervativca Marijana Rahoja zbog smanjivanja budžeta za naučna istraživanja i prosvetu.

Merithel Batet, katalonska poslanica i ekspert za ustavno pravo, dolazi na mesto ministarke za javnu upravu. Kako navodi agencija AP, ona će biti zadužena za nastojanja Katalonije da dobije veću autonomiju.

Potpredsednica vlade zadužena za jednakost biće Karmen Kalvo, takođe ekspert za ustavno pravo i bivša ministarka kulture u periodu do 2004. do 2007. godine.

Sančes je obavestio španskog kralja Felipea Šestog o postavljenjima, pre nego što ih je saopštio javnosti. Prema njegovim rečima, nova španska vlada će biti “napredna, modernizatorska i evropska”.

Glavni izazov za novu vladu Pedra Sančesa biće isti oni koji su u poslednjih osam meseci proganjali bivšeg premijera Marijana Rahoja – nezavisnost Katalonije.

Lider socijalista obećao je otvorene razgovore sa regionalnim vlastima u Kataloniji, navodeći da konačno rešenje mora da bude u skladu sa španskim ustavom.