Pravo na plaćeni godišnji odmor veoma je važno načelo socijalnog zakona. Radnikova smrt ne sme retroaktivno da rezultira potpunim gubitkom prava na plaćeni godišnji odmor, saopštio je sud.

Smrt i porez dugo su bile dve neizbežnosti u životu, ali odsad se na taj popis, zahvaljujući odredbama Evropske unije, može dodati i obavezno korišćenje godišnjeg odmora – za života ili posle njega, piše „Jutarnji.hr”.

Radnik u EU smrću ne gubi pravo na plaćene praznike, a njegovi naslednici mogu da ih smatraju ostavštinom, odredio je u četvrtak Evropski sud pravde.

Sud je u četvrtak doneo presudu koja se odnosi na nemačkog radnika u kompaniji “K+K” koji je preminuo 2010.

Naime, njegova supruga je od kompanije u kojoj je radio zatražila da joj isplati novčanu protivrednost za 140,5 dana plaćenog godišnjeg odmora koje nije iskoristio za života. U pomenutoj kompaniji je bio zaposlen više od 12 godina, ali u određenom razdoblju zbog teže bolesti nije bio u stanju da radi.

Sud sa sedištem u Luksemburgu doneo je odluku prema kojoj zemlje članice EU ne mogu da ponište pravo na plaćeni godišnji odmor ili kompenzaciju u novcu u slučaju smrti zaposlenog.

„Pravo na plaćeni godišnji odmor veoma je važno načelo socijalnog zakona. Radnikova smrt ne sme retroaktivno da rezultira potpunim gubitkom prava na plaćeni godišnji odmor” stoji u saopštenju suda.

U skladu sa zakonom EU radnici imaju pravo na najmanje četiri nedelje plaćenoga godišnjeg odmora godišnje.