Naslednicima ostavština: Plaćeni godišnji odmor radniku važi i posle smrti

Pravo na plaćeni godišnji odmor veoma je važno načelo socijalnog zakona. Radnikova smrt ne sme retroaktivno da rezultira potpunim gubitkom prava na plaćeni godišnji odmor, saopštio je sud.

Smrt i porez dugo su bile dve neizbežnosti u životu, ali odsad se na taj popis, zahvaljujući odredbama Evropske unije, može dodati i obavezno korišćenje godišnjeg odmora – za života ili posle njega, piše „Jutarnji.hr”.

Radnik u EU smrću ne gubi pravo na plaćene praznike, a njegovi naslednici mogu da ih smatraju ostavštinom, odredio je u četvrtak Evropski sud pravde.

Sud je u četvrtak doneo presudu koja se odnosi na nemačkog radnika u kompaniji “K+K” koji je preminuo 2010.

Naime, njegova supruga je od kompanije u kojoj je radio zatražila da joj isplati novčanu protivrednost za 140,5 dana plaćenog godišnjeg odmora koje nije iskoristio za života. U pomenutoj kompaniji je bio zaposlen više od 12 godina, ali u određenom razdoblju zbog teže bolesti nije bio u stanju da radi.

Sud sa sedištem u Luksemburgu doneo je odluku prema kojoj zemlje članice EU ne mogu da ponište pravo na plaćeni godišnji odmor ili kompenzaciju u novcu u slučaju smrti zaposlenog.

„Pravo na plaćeni godišnji odmor veoma je važno načelo socijalnog zakona. Radnikova smrt ne sme retroaktivno da rezultira potpunim gubitkom prava na plaćeni godišnji odmor” stoji u saopštenju suda.

U skladu sa zakonom EU radnici imaju pravo na najmanje četiri nedelje plaćenoga godišnjeg odmora godišnje.loading...