NAUČNICI OTKRILI: Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata, ali NE NADAJTE SE BOGATSTVU!

Kakvo tužno saznanje - prebogati smo, ali ne možemo da dođemo do blaga...

Dijamant
pixabay.com

Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Medjutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dodje jer se nalaze izmedju 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

Ne možemo da dodjemo do njih, a ima mnogo više dijamanta nego što smo ranije mislili – rekao je naučnik Ulrih Fol i dodao da dijamant nije samo egzotični mineral već nešto relativno zajedničko za celu Zemlju.

Koristeći seizmologiju da bi analizirali kako zvučni talasi prolaze kroz Zemlju, naučnici su otkrili stene koje prekrivaju Zemljinu koru stvarajući omotač oko nje.

Posle dodatnih istraživanja otkriveno je da su stene od dijamanta i da Zemlja ima ispod svoje površine daleko više dragulja nego što se prvobitno smatralo.

Naučnici su dodali da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama jer bi bile potrebne izuzetno jake erupcije vulkana da bi došli bliže površini Zemlje, a takve erupcije se veoma retko dešavaju.