Naučnik koji je otkrio ebolu: Nema šanse da bude epidemije

– Čak i kad bi osoba kao nosilac ebole putovala do Evrope, SAD ili negde druge po Africi, ne mislim da bi to uzrokovalo neku epidemiju – rekao je Piot, koji je sada direktor prestižne Londonske škole za higijenu i tropske bolesti.

Belgijski naučnik, koji je sa saradnicima otkrio ebolu, Peter Piot isključio je danas mogućnost o eventualnom širenju epidemije tog opasnog virusa van Afrike.

Peter Piot je bio među naučnicima koji su otkrili virus ebole 1976. godine, kada je putovao u zaražena područja u Africi. Kasnije je bio direktor pograma UN protiv side (UNAIDS).

– Ne brinem se da će se virus ovde proširiti. Ne bih se brinuo da u metrou sedim pored nosioca virusa dokle god me ne dira – rekao je Piot Frans presu i podsetio da se zaraza širi u neposrednom kontaktu sa inficiranom osobom.

Lekari bez granica su juče saopštili da se epidemija ebole uzapadnoj Africi pogoršava i rizikuje da zahvatiti druge zemlje.

Epidemija ebole izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na susednu Liberiju i Sijera Leone. Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije od 23. jula, ukupno je 1.201 osoba zaražena tom bolešću, od kojih je 672 umrlo.

Piot je rekao da su te afričke zemlje izašle iz decenijskog građanskog rata.

– Liberija i Sijera Leone pokušavaju da se obnove i ne postoji nikakvo poverenje prema vlastima, a uz to siromaštvo i loše opremljeno zdrastvo predstavljaju uzrok te velike epidemije – ocenio je naučnik.

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje.
Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju. Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto. To oboljenje se uglavnom širi u kontaktu s obolelom osobom.