Nekada mađarsko more bivše Juge, danas pravi raj za surfere: Upoznajte Balaton (VIDEO+FOTO GALERIJA)

Balaton je bio poznat kao mađarsko more u bivšoj Jugi , dok danas predstavlja raj za surfere. Na šest sati od Beograda lagano se stiže do bajkovite destinacije u neposrednoj blizini Balatona.

Balaton ili Blatno jezero, kada bismo preveli na naš jezik ovaj naziv, najveće je jezero u centralnoj Evropi. Sa površinom od 600 km kvadratnih, dužinom od 77 km i širinom od 4 do 14 km , zaista imate utisak da se nalazite na moru. Na vidikvcu postajete svesni mogućnosti šta sve jezero pruža .

Upravo tu se nailazi na prvo prijatno iznenađenje.

Sem prefektno uređenog parkinga i drvenih klupa i stolova gde možete opušteno organizovati divan izlet, nalazi se jedan velik fotoaparat džinovskih razmera. Pravo je oduševljenje slikati se sa pejsažom okolnih brda, zelenila i talasa jezera.

Banja Heviz: Prava oaza

 

Banja Heviz nalazi se samo 6 km od Balatona, a pruža pravi osećaj ušuškanosti, opuštenosti i uživanja. Ova banja leži u zagrljaju Heviza, najvećem termalnom jezeru na svetu. Jedinstvena je po svom lekovitom jezeru,bogata mineralima i gasovima, a lekovito blato sa dna jezera se koristi za medicinske tretmane. Osim lekovitog jezera,

dočekali su nas i čist vazduh, mnogobrojni parkovi i gostoljubivi domaćini koji su doprineli potpunoj relaksaciji i opuštanju. Važno je napomenuti da je kupanje moguće čak i na početku zime, budući da ova zima još nije “ona prava”, pa kada leto potraje, kao ove godine, kupanje je zagarantovano. Stručno osoblje lečilišta smatra da je kupanje ustavri tada i najprijatnije, jer je temperatura vode negde oko 22 C°.

Jezero je perfektno čisto, što nije ni čudno, jer svake sekunde u jezero uđe preko 400 litara vode, pa se ono potpuno regeneriše za manje od četiri dana. Na prvi pogled mnogima budu smešne drvene ograde za odmor i šarene tube za plivanje, ali posle 40-ak minuta shvatićete da je plivanje u jezeru zamarajuće i da dobro dođe da se odmorite na drvenim ogradama.

Ono što čini ovo jezero bajkovitim su lokvanji nestvarnih roze i ciklama boja pa se pripadnice nežnijeg pola obavezno osete baš kao Ester Vilijams.

Welness programi i gurmanluk

 

Osim prirodnih lepota, Hevez nudi i mnogobrojne kvalitetne wellness programe, po pristupačnim cenama. Hunguest Hotel helios Superior se nalazi u predivnom starom parku površine 45.000 metara kvadratnih. Bazeni sa lekovitom vodom napajani iz sopstvenog izvora hotela sa termalnom vodom, kao i lekari sa stručnim osobljem brinu o gostima. Boravak pomaže u lečenju lokomotornih bolesti: reuma, osteoporoza, upale zglobova, postoperativne tretmane zglobova. Takođe lekovita voda je veoma dobra i za ginekološke bolesti.Kod stomačnih bolesti, voda se može i piti.

Hunguest Hotel helios Superior brine o ishrani pa ovde možete biti na specijalnom režimu ishrane, hrani bez glutena,jaje, soje, prirodnog šećera, kvasca, laktoze, mlečne belančevine kao i bezmasne hrane.

 

Dvorac iz snova

Pošto su našu grupu činili novinari zaljubljenici u aktivan odmor odlučili smo se i da isprobramo vožnju biciklima turom od 17 km do obala Balatona i Keszthelja sa predivnim dvorcem Feštetić.

 

Kada smo se dovezli do glavnog trga to slatkog mesta nismo mogli da odolimo da probamo langoše njihove tradicionalne mekike, i da ne primetimo kako i dalje grad nekako živi svojim grofovskim austrougarskim načinom života. Mirno, tiho, uređeno… Kada smo se dovezli do dvorca, ostali smo zapanjeni pred takom lepotom barokne komponzicije.

Dvorac je poznat po velikom broju privatnih odaja, što je oduvek bila retkost za dvorske rezidencijalne objekte. U njemu se nalazi tačno 101 soba, zahvaljujući kojima ovaj dvorac nosi epitet palate sa najlepše uređenim odajama u Mađarskoj.

Do malog Balatona smo prošli pored statue čuvene Sisi, i celu bajkovitu vožnju završili sa hranjnjem labudova.