NEMA NASTAVKA? Prekinuti pregovori o Ukrajini

Glavni predstavnici takozvane kontakt grupe - bivši premijer Ukrajine Leonid Kučma, jedan ruski diplomata i jedan zvaničnik OEBS-a - sastali su se u državnoj rezidenciji u Minsku, glavnom gradu Belorusije, gde su im se priključila dvojica predstavnika separatista.

Mirovni pregovori čiji je cilj prekid krvoprolića na istoku Ukrajine su prekinuti, i ne planira se
njihov nastavak, izjavio je u Kijevu ukrajinski izaslanik, bivši predsednik Leonid Kučma.

– Konsultacije u Minsku su završile neuspehom – rekao je Kučma agenciji Interfaks i dodao da lideri proruskih separatista, koji su potpisali prethodni sporazum 5. septembra u Minsku, nisu došli na pregovore, a novi izaslanici su odbili da razgovaraju o novom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja.

Glavni predstavnici takozvane kontakt grupe – bivši premijer Ukrajine Leonid Kučma, jedan ruski diplomata i jedan zvaničnik OEBS-a – sastali su se u državnoj rezidenciji u Minsku, glavnom gradu Belorusije, gde su im se priključila dvojica predstavnika separatista.

Kučma je rekao da ukrajinska strana “ne prihvata nijedan ultimatum”.
Pregovori Kontakt grupe trajali su skoro četiri sata.

Novinarki Skaj njuza je rečeno da sutrašnji nastavak pregovora nije verovatan, i da su razlike između strana veoma krupne. Atmosfera na pregovorima opisana je kao neplodonosna, kako na planu postizanja sporazuma, tako i na planu saradnje.

Kremlj je ranije danas saopštio da su predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili nadu da će se prekid vatre u istočnoj Ukrajini brzo postići.

Proruski separatisti zapretili su juče jačanjem ofanzive na istoku Ukrajine gde je za 24 sata više od 20 ljudi poginulo u borbama koje su sve žešće, ako se ne postigne dogovor u Minsku.

Poslednja runda pregovora proruskih pobunjenika i Kijeva bila je 5. septembra 2014. u Minsku, kada je postignut dogovor o prekidu vatre, ali su ga obe strane prekršile.

Od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine, u aprilu prošle godine, poginulo je više od 5.100 ljudi.