Nemiri se proširili: Nasilje i haos na ulicama Njujorka i Los Anđelesa (VIDEO)

Od Sijetla na zapadnoj obali SAD, sve do Njujorka na istočnoj, preko Čikaga i Los Anđelesa, hiljade Amerikanaca su prošle noći na ulicama protestovale zbog odluke suda da se ne podigne optužnica protiv belog policajca koji je avgusta ove godine ubio jednog nenaoružanog mladog crnca u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa. U Fergusonu su nemiri bili najjači, gde je tokom noći zapaljen veliki broj automobila, a privedeno je i 29 osoba.

Posle objavljivanja da Vilson neće biti optužen demonstranti u Fergusonu su izašli na ulice, gde su razbijali policijska vozila, zapalili desetak radnji, a komandant policije okruga Sent Luis Džon Belmar tvrdi da je “lično čuo najmanje 150 pucnja” tokom noći.

Policija, kako kaže, nije ispalila nijedan hitac, prenosi CNN (Si-En-En).

Policajac Daren Vilson je početkom avgusta ubio crnca Majkla Brauna što je izazvalo masovne, nasilne višenedeljne demonstracije crnačkog stanovništva. Policija je odgovorila jačanjem nadzora, ali se stanje u Fergusonu od tada nije normalizovalo.

 

To je bio povod da se u SAD povede javna debata o metodama postupanja policije i razmerama njenog naoružavanja koje se približilo vojnom.loading...