Neverovatno: Bogataši šiljcima na beskućnike

Bogatiji londonski delovi grada postavili su metalne šiljke u nameri da spreče beskućnike da se zadržavaju u tim delovima grada ili da spavaju na ulicama, što je izazvalo bes engleske javnosti.

Veliki šiljci na trotoarima i oko zgrada tretiraju beskućnike kao nepoželjne ‘pojave’ koje „prljaju” zgrade i sprečavaju ih da tu legnu.

Ovaj potez imućnijih stanovnika Londona izazvao je zgražavanje i raspravu u britanskoj javnosti. Gradonačelnik Londona Boris Džonson pozvao je upravnike zgrada da uklone sramotne šiljke, navodi se u londonskim medijima.

Da nisu svi stanari bogatih četvrti pobornici ovog ‘sistema zaštite’ dokazuje i jedna od stanarki te četvrti, koja je izjavila sledeće:

– Veoma se loše osećam zbog šiljaka koji su postavljeni ispred moje zgrade. Prema beskućnicima se odnose kao prema životinjama – kaže vidno uznemirena jedna od stanarki ove zgrade.

Broj beskućnika na ulicama Londona i drugih britanskih gradova povećan je u poslednje tri godine, a nedavno istraživanje pokazalo je da trećina Britanaca ima dovoljno novca da plati samo aktuelnu mesečnu stanarinu, što znači da milione stanovnika samo jedna plata deli od gubitka krova nad glavom.

Dok se mnogi na društvenim mrežama zgražavaju nad činjenicom da su ljudi tretirani na ovakav način, drugi navode da ta praksa nije specifična samo za London, već i za mnoge evropske gradove. BBC navodi da se slična „odbrana” od beskućnika može naći u Nju Jorku i Parizu.