‘Nevidljivi šeik’ koji seje strah i užas: Upoznajte najvećeg krvnika sveta

Nakon što je sunitska militantna grupa Islamska država Irak i Sirija (ISIS), poznata i po nazivu Islamska država Irak i Levant (ISIL), u neverovatno kratkom periodu počela da zauzimaju ključna područja u Iraku, na Bliskom istoku nastala je prava uzbuna. Posebnu opasnost čini njen vođa, misteriozni i surovi 'nevidljivi šeik'.

Na čelu ISIS-a je nemilosrdni, ali i misteriozni Abu Bakr al-Baghdadi, kojega su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu.

Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, ali o njemu kao osobi poznatih detalja nema mnogo.

Objavljene su tek dve njegove fotografije, a i njihova je autentičnost pod znakom pitanja, s obzirom da se Baghdadi navodno retko otkriva čak i vlastitim saborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom.

Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i „Nevidljivi šeik”.

Nemilosrdni ubica i doktor pedagogije

Rođen je 1971. godine u sunitskoj porodici na području iračkog grada Samare, a na bagdadskom je univerzitetu stekao doktorat iz pedagogije.

Nekoliko je verzija priče o njegovom ulasku u džihad.

Prema jednoj, radiklanim militantima se priključio u vreme diktature Sadama Huseina, dok je prema drugim verzijama podivljao u pustinjskom zatvoru Camp Buka, gde ga je polala vojska SAD dok je još bila vojnjo prisutna u Iraku.

Iz zatvora je pušten 2009. godine, pretpostavlja se u sklopu talasa pomilovanja koja su Amerikanci tada delili.

O okolnostima kako je uopšte završio iza rešetaka,  danas se raspredaju legende. Priča se da se 2005. godine potpuno nevin našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i da su ga Amerikanci pokupili u jednoj raciji bez ikakvog razloga i tako sami probudili radikala u njemu.

Pojavila se i priča da je u džihad krenuo još i pre američke invazije na Irak te da se kasnije priključio tamošnjoj ćeliji Al-Kaide na čelu s Abu Musabom al-Zarkavijem.

‘On je poput utvare…’

Prvo je bio zadužen za ubacivanje stranih boraca koji su učestvovali u gerilskim i samoubilačkim napadima da bi kasnije dobio titulu emira Rave, grada na granici Iraka sa Sirijom.

Onde je navodno vodio šerijatski sud na kojemu je hladnokrvno naređivao i lično učestvovao u javnim pogubljenjima osumnjičenih za pomaganje Amerikancima.

– Otimao je pojedince ili cele porodice, optužio bi ih, proglasio ih krivima i javno ih pogubio – piše u jednom američkom izveštaju iz 2005, kojim se opravdava njegovo tadašnje hapšenje.

Osim što krije lice, često se i lažno predstavlja tako da je postao neuhvatljiv.

– Uhapsili smo ili ubili barem šest ljudi koji su nosili njegovo ime. On je kao utvara koja se stalno negde drugde javlja. Više nisam siguran što je o njemu istina, a što izmišljotina – izjavio je nekadašnji zapovednik britanskih specijalnih vojnih snaga ser Grame Lem i dodaje da Baghdadi kao jedna osoba možda ni ne postoji.

Inače, ISIS je osnovan 2004. godine i odmah tada je postao pridružena članica Al-Kaide. U međuvremenu je preuzeo kontrolu nad svim Al-Kaidinim operacijama u Iraku.