Nezadovoljni konkurencijom – Štrajk taksista u nekoliko gradova

U nekoliko evropskih gradova za danas je najavljen štrajk taksista koji su nezadovoljni zbog konkurencije sve većeg broja takozvanih 'turističkih vozila s vozačem'.

Štrajkovi će danas biti održani u Londonu, Rimu, Berlinu, Parizu i drugim velikim gradovima u Evropskoj uniji. Štrajk su inicirali britanski taksisti koji rade već desetak godina pored te konkurencije, ali su sada nezadovoljni zbog sve veće broja “turističkih vozila” u evropskim metropoloma. Evropski taksisti su posebno nezadovoljni što je američko udruženje Aber (Uber) povećao broj “turističkih vozila” u Evropskoj uniji i što ne poštuje uvek evropske propise. Taksisti će u Rimu danas naplaćivati vožnju kao i konkurencija s početnom cenom od deset evra. Taksisti u Milanu su prvi počeli štrajk u Italiji, a u Nemačkoj su predviđene povorke taksista u Berlinu i Hamburgu. Taksisti u Parizu predviđaju da ujutro krenu sa međunarodnog aerodroma Roasi-Šarl-de-Gol, koji se nalazi oko 30 kilometara od Pariza i da u povorci krenu do centra grada. Slično će biti u Lionu, Marseju i Nici.

Taksisti u Evropi su do skora bili zaštićeni zakonom, dok nije dozvoljeno da na ulice izađu i “turistička vozila s vozačem” čije su usluge inače skuplje od taksija.