NIJE KRIV: Mubarak oslobođen optužbi, ali ostaje iza rešetaka

Sud svrgnutog egipatskog predsednika oslobodio optužbi za korupciju i ubistva demonstranata tokom protesta 2011

Egipatski sud je danas odbacio tužbu protiv bivšeg egipatskog predstanika Hosnija Mubaraka zbog ubijanja demonstranata za vreme protesta 2011. u kojima je zbačen s vlasti.

Sud je, takođe, oslobodio Mubaraka optužbi za korupciju prilikom izvoza gasa u Izrael, ali će on ostati iza rešetaka zato što izdržava trogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije u drugom, odvojenom slučaju.

Sedam komandanata snaga bezbednosti, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlija, takođe su oslobođeni optužbi za smrt demonstranata, prenose agencije.Sudija Mahmud Kamel al-Rašidi je rekao da su komandanti “nevini”.

Tokom protesta u kojima je svrgnut Mubarak ubijeno je oko 800 ljudi. Demonstranti su se tokom 18 dana protesta sukobljavali sa policijom širom zemlje i palili su policijske stanice.

Mubarak je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za smrt demonstranata, ali je Apelacioni sud 2012. godine poništio ovu presudu iz tehničkih razloga. Nova presuda je trebalo da bude izrečena 27. septembra, ali je glavni sudija al-Rašidi to odložio jer nije završio pisanje obrazloženja.