Niko ne poštuje dogovor o prekidu vatre, ranjeno devet ukrajinskih graničara

Iako je ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio jednostrani prekid vatre, sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine.

Tokom noći ranjeno je devet ukrajinskih graničara, prenosi danas RIA Novosti.

Štab „antiterorističke operacije” saopštio je da proruske snage nastavljaju da napadaju ukrajinske snage ignorišući mirovni plan Porošenka, dok predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrde da Kijev ne održava obećanje o prekidu vatre i da su nastavljeni vazdušni udari ukrajinskih snaga po Slavjansku.

Predstavnik Sstaba Vladislav Seleznjov naveo je na njegovom nalogu na Fejsbuku da su proruske snage „izazivački ignorišući mirovnu varijantu za rešenje situacije na istoku Ukrajine tokom protekle noći iz minobacača pucale prema granici sa Rusijom i po pozicijama ukrajinskih graničara na kontrolnim punktovima Izvarino i Uspenka”.

Kako prenosi RIA Novosti, ranjeno je devet ukrajinskih graničara, a Seleznjov tvrdi da u oblasti Izvarina dejstvuju snajperi proruskih snaga.

Takođe, kako navodi, pucano je na snage bezbednosti u naselju Avdejevka u Donjeckoj oblasti, kao i naselju Kremenaja u Luganskoj oblasti, po položaju blizu Slavjanska.

Međutim, kako prenosi Itar-Tas s, premijer samoproklamovane DNR Aleksandar Borodaj izjavio je da se izjava Porošenka o prekidu vatre “ponovo ispostavila kao laž” i da je jutros nastavljena artiljerijska paljba i vazdušni udari po Slavjansku.

– Još jednom se potvrdilo da rečima Porošenka ne može da se veruje. Čak smo prestali da pokušavamo da pogodimo u čemu je razlog – u dvoličnosti samog Porošenka ili odsustvu kontrole ukrajinske vojske – rekao je Borodaj dodajući da „Porošenku i vođama kijevske hunte treba razjasniti da se njihova jurisdikcija ne prostire na DNR”, koja je „nezavisna država”.

Prema njegovim rečima, ukoliko ukrajinska vojska obustavi paljbu, „DNR” će to iskoristiti za odvoženje ranjenika i dece iz Slavjanska i dopremanje humanitarne pomoći.

„Narodni gubernator” Donjeckog basena Pavel Gubarjov rekao je da ukrajinski vojnici ne poštuju jednostrano proglašeni prekid vatre – koji nije „ništa drugo nego prazno slovo na papiru”, i da pucaju po istoku Ukrajine.

Ministarstvo odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) saopštilo je da su oružane snage Ukrajine iz artiljerije pucale prema Rusiji kod punkta Izvarino i da je zbog toga Rusija potpuno zatvorila kontrolni punkt, kao i da je granatirana teritorija Rusije kod punkta „Dolžanskoje”.

Sinoć u 20 sati po srednjoevropskom (23 po moskovskom) stupio je na snagu ukaz Porošenka o jednostranom prekidu vatre, koji će trajati do 27. juna.

U međuvremenu, sve ruske snage u centralnoj vojnoj oblasti su u stanju borbene pripravnosti nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio iznenadnu vojnu vežbu.loading...