Nova ukrajinska vlast izdala nalog za hapšenje Janukoviča, država na rubu stečaja

Izdat je nalog za hapšenje bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. On se traži pod optužbom za masovna ubistva, napisao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova na svojoj Fejsbuk stranici, dodajući takođe da se i dalje ne zna tačno gde se nalazi Janukovič.

– Otvorena je službena istraga zbog masovnih ubistava mirnih građana – kaže Arsen Avakov na svom profilu. Dodao je da je izdat nalog za hapšenje Janukoviča za kojeg se od subote ne zna gde je, kao i za nekoliko drugih osoba koje se smatraju odgovornim.

Avakov takođe kaže da je Janukovič u nedelju uveče bio na Krimu, u privatnoj rezidenciji Balaclava i da je automobilom krenuo prema nepoznatoj destinaciji zajedno sa jednim svojim pomoćnikom.

Janukovič (63) je napustio Kijev helikopterom u petak, na dan potpisivanja sporazuma sa opozicijom kojim je zaustavljeno višednevno nasilje sa više od 80 mrtvih. Od petka uveče Janukovič se kreće “cik-cak” zajedno sa šefom svog ureda Andrijem Klujevim. Prvo su otišli u Harkiv, zatim u Donjeck, gde su ga aerodromski carinici sprečili da privatnim avionom odleti iz zemlje, piše BBC.

Medvedev: Legitimnost vlasti dovedena u pitanje

– Ne razumemo šta se događa. Postoji stvarna pretnja našim interesima i životima naših građana – izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

– Postoje velike sumnje u legitimnost čitavog niza organa vlasti koje sada funkcionišu tamo (u Ukrajini) – kaže Medvedev.

Rusija je besna zbog gubitka političkog saveznika te su već optužili opoziciju za svrgavanje vlasti, a iz Kijeva su povukli svog ambasador, piše BBC.

Ukrajina traži 35 milijardi dolara kroz dve godine

Ukrajina je u ponedeljak, nakon smenjivanja predsednika Viktora Janukoviča, objavila da joj treba 35 milijardi američkih dolara strane pomoći u iduće dve godine.

Ukrajinsko ministarstvo finansija zatražilo je organizaciju međunarodne donatorske konferencije i poručilo da zemlji prva pomoć treba za nedelju do dve.

Uz to, ministar energetike Eduard Stavicki izrazio je nadu da se cena ruskog plina neće menjati.

– Zadnja dva dana imali smo konsultacije i sastanke sa evropskim i američkim veleposlanicima i drugim državama i financijskim institucijama o hitnoj makrofinansijskoj pomoći Ukrajini –  navodi se u saopštenju ministra finansija Jurija Kolobova.

Međunarodna donatorska konferencija trebala bi po ministarstvu da okupi predstavnike Evropske unije, SAD-a i MMF-a.

EU sprema “značajnu” finansijsku pomoć Ukrajini

Evropska unija spremna je da ponudi “značajnu” finansijsku pomoć Ukrajini kada oformi novu vladu, a trebala bi da joj ponudi i jasnu europsku perspektivu, rekao je evropski poverenik za ekonomske i monetarne poslove Oli Ren.

Država na rubu stečaja

Ukrajina se nalazi na rubu stečaja. Rusija joj je obećala zajam od 15 milijardi američkih dolara i za trećinu nižu cena plina. Pred kraj decembra isplatila je tri milijarde dolara, no ove nedelje je odustala od isplate sledeće dve milijarde i neizvesno je hoće li je uopšte isplatiti.