Novi nemiri na istoku Ukrajine, petoro mrtvih

Ukrajinska vojska opkolila je Mariupolj, lučki grad pod kontrolom proruskih snaga, a u toku su borbe između te dve sukobljene strane, saopštio je Arsen Avakov.

Osim ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i proruske snage su potvrdile informaciju da su borbe u toku i navele da su petorica njihovih boraca ubijena, prenela je agencija Rojters.

Lider ukrajinske Radikalne partije Oleg Ljaško rano jutros saopštio je da su započeli sukobi u Mariupolju, preneo je Glas Rusije.

– U Mariupolju sam. Započele su (vojne) operacije. Kao odgovor na zahtev da polože oružje, (oni) su otvorili vatru na naše snage – napisao je Ljaško na svom fejsbuku.

Ljaško je rekao da je ranjen jedan ukrajinski vojnik i da se čuje artiljerijska paljba i eksplozije.

On je apelovao na građane da ne izlaze iz svojih kuća.

Vozilo Denisa Pušilina, šefa samoproglašene Narodne Republike Donjeck razneseno je u Donjecku. U eksploziji je jedna osoba poginula, a jedna je ranjena.

U sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila na desetine ljudi je poginulo.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na obustavu vatre i založio se za pronalaženje rešenja za tešku humanitarnu krizu kao i za održavanje svenacionalnog dijaloga o budućnosti Ukrajine.

Rusija je u četvrtak podnela Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novi nacrt rezolucije o ukrajinskoj krizi.

Dokumentom se poziva na zaustavljanje nasilja, početak mirovnih pregovora i uspostavljanje humanitarnih koridora kako bi civilima bilo omogućeno da odu sa teritorije gde je u toku vojna operacija.loading...