Novi predsednik Ukrajine položio zakletvu: ‘Ne želim rat, ni osvetu’

Petar Porošenko položio je danas zakletvu u parlamentu i postao peti predsednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine.

Inauguraciji Porošenka za novog predsednika Ukrajine, prisustvovalo je 56 stranih delegacija, od kojih su se u 23 delegacije nalazili šefovi država, vlada i parlamenta.

Američku delegaciju predvodio je potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji će u Kijevu razgovarati sa Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom o „planovima ukrajinske vlade za sprovodjenje demokratskih reformi, ekonomski razvoj i smirivanje krize u istočnom delu te zemlje”, saopštila je Bela kuća.

On će razgovarati i sa predsednikom Moldavije Nikolajem Timoftijem o situaciji u regionu, navodi AFP.

U američkoj delegaciji se osim njega nalaze i senatori Džon Mekejn, Ron Džonson i Kris Marfi, predstavnica Marsi Kaptur, pomoćnica državnog sekretara Viktorija Njuland i ambasadori Den Baer i Džef Pjat.

Baer je američki izaslanik u OEBS-u u Evropi, a Pjat je amabsador u Ukrajini.

Srbiju na inauguraciji u Kijevu predstavlja savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić, najavila je pres služba predsednika.

Belorusiju na inauguraciji predsetavlja predsednik Aleksandar Lukašenko, rekla je njegova pres služba za Itar-Tass.

Među zvaničnicima su koji su prisustvovali inauguraciji su i kanadski premijer Stiven Harper, predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Novi ukrajinski predsednik u govoru posle inauguracije pozvao separatiste na istoku zemlje da polože oružje i rekao da će garantovati bezbedan povratak ruskih boraca kući.

– Ja ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i želim da zavlada mir. Molim vas, položite oružje i ja garantujem imunitet svima koji nisu okrvarili ruke – izjavio je Porošenko poslanicima parlamenta posle polaganja zakletve.

On je obećao da će očuvati jedinstvo zemlje, a stanovnicima Donjeckog regiona, koji je uglavnom u rukama proruskih snaga, obećao je da će decentralizovati vlast i garantovati slobodnu upotrebu ruskog jezika, prenose agencije.

Porošenko je istakao da neće biti kompromisa sa Rusijom po pitanju proevropskog stava i statusa poluostrva Krima.

– Krim je bio i ostaće ukrajinski. Ja sam to jasno rekao ruskom predsedniku u Normandiji – kazao je on o jučerašnjem susretu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Itar-Tass navodi da je Porošenko kazao da je spreman da odmah potpiše ekonomski deo sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU i da bi u Ukrajini trebalo da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

EU i NATO pozdravili inauguraciju Porošenka

Predsednik Evropkog saveta Herman Van Rompej danas je u Kijevu prisustvovao inauguraciji Petra Porošenka, a generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je poslao čestitke novom ukrajinskom predsedniku.

– Prisustvom inauguraciji želim da iskažem trajnu posvećenost i podršku EU Ukrajini – poručio je van Rompej uoči puta u Kijev.

On je u saopštenju za medije ukazao da je Porošenko dobio jasan mandat da sprovede reforme i od Ukrajine napravi jedinstvenu, ali decentralizovanu modernu demokratsku državu, u kojoj će se sve manjine osećati kao kod kuće.

– Svi susedi treba da poštuju suvereni izbor Ukrajine, uključujući i to da ima tešnje veze sa EU – poručio je predsednik Saveta.

Generalni sekretar NATO je u svom saopštenju istakao da je ubedjen da će Porošenko nastaviti da razvija unutrašnji politički dijalog u Ukrajini i time doprineti stabilizaciji zemlje.

– Ukrajina je odavno naš aktivni partner, a NATO saveznici čvrsto podržavaju njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet – poručio je Rasmusen.