Novi sukobi u Hong Kongu: Povređeno 20 ljudi

U Hong Kongu je jutros ponovo došlo do sukoba između demonstranata i policije, u kojem je povređeno 20 ljudi, saopštile su lokalne vlasti, navodeći da je to je četvrta noć sukoba zaredom, koji su usledili posle tronedeljnih mirnih prodemokratskih demonstracija.

Više desetina policajaca opremljenih štitovima i kacigama su pokušali da potisnu grupu deomonstranata okupljenu iza barikada u severnom delu Hong Konga, Mongkoku, udarajući neke od njih pendrekom, prenela je agencija AFP.

Neki učesnici protesta su sa mesta sukoba odneseni na nosilima, dok su drugima dežurni lekari pružili pomoć zbog zadobijenih povreda glave, fraktura i modrica, naveo je izveštač AFP.

U saopštenju koje je jutros objavila honkonška policija se navodi da su policajci upotrebili “minimalnu silu” nakon što su demonstranti “iznenada pokušali da probiju” policijski kordon.

Učesnici protesta su, sa druge strane, rekli da nisu učinili ništa da bi isprovocirali nasilnu reakciju policajaca.

Služba za odnose sa javnošću vlade Hong Konga je saopštila da je između 22 sata sinoć i šest časova ujutro po lokalnom vremenu povređeno 20 ljudi koji su učestvovali u protestima, ali nisu želeli da preciziraju koliko među povređenima ima policajaca, a koliko demonstranata, kao ni težinu povreda niti da li su sve povrede zadobijene na području Mongkoka.

Protesti, u kojima demonstranti traže ostavku aktuelnog gradskog lidera i održavanje demokratskih izbora 2017. godine u Hong Kongu, traju od 26. septembra.

Vlada Hong Konga je juče saopštila da će pokrenuti pregovore sa studentskim čelnicima u utorak, 21. oktobra.loading...