NOVI SVETSKI POREDAK: Ko je sada jači – Rusija ili SAD?

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je SAD da potcenjuju posthladnoratovski svetski poredak i upozorio da bez uspostavljanja novog sistema globalnog upravljanja svet može da potone u anarhiju i haos, prenosi ruska agencija Itar-Taš pisanje londonskog Fajnenšel tajmsa (Financial Times).

Kako je naveo Fajnenšel tajms govor koji je Putin juče održao u Sočiju predstavlja njegove najznačajnije stavove o spoljnoj politici, od kako je iznenadio Zapad u Minhenu 2007. Ruski predsednik je tada optužio Vašington da je „prekoračio svoje granice u svakom smislu” i povukao nove linije podele u Evropi.

Londonski list ocenjuje da je Putin u jučerašnjem govoru, pored oštre kritike SAD, takođe signalizirao da veruje da „Vašington i Moskva treba da podvuku crtu ispod nedavnih događaja i sednu zajedno sa drugim velikim ekonomijama kako bi redizajnirali sistem globalne uprave duž multipolarnih linija”.

U govoru u Sočiju, Putin je rekao da ne smatra SAD pretnjom Moskvi, mada je istakao da je pogrešna politika Vašingtona ugrozila međusobne interese i poverenje.

On je takođe naveo da su zapadne sankcije protiv Moskve zbog ukrajinske krize greška koja utiče na sve, prenosi Tas s pisanje Fajnenšel tajmsa.loading...