Obama potpisao zakon, nema novih sankcija Rusiji

Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se omogućava uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njene umešanosti u ukrajinski sukob, ali je rekao sinoć da u ovoj fazi nema nameru da uvodi nove sakncije.

– Ovaj zakon daje administraciji dodatna ovlašćenja (da uvode sankcije) koja mogu biti upotrebljenja kada to nalože okolnosti –  rekao je Obama u saopštenju.

Američki predsednik je rekao da želi da nastavi blisku saradnju sa svojim evropskim saveznicima i partnerima da „odgovori na razvoj ukrajinske situacije”.

– Nastavićemo ponovo da procenjujemo i da prilagođavamo naše sankcije u zavisnosti od stava Rusije –  dodao je on.

Obama je ponovo pozvao Moskvu da okonča okupaciju i pokušaj aneksije Krima i da prestane da podržava separatiste na istoku Ukrajine. On je ponovio da su SAD spremne da ukinu sankcije ako Rusija preduzme „potrebne mere”, odnosno ako poštuje sporazum iz Minska o primirju i ako se nađe trajno rešenje sukoba koje poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

On je više puta rekao da smatra da je kontraproduktivno da SAD uvode dodatne sankcije bez usklađivanja sa EU. Evropska dvadesetosmorica ne planiraju da preduzmu dodatne mere prema Moskvi tokom sadašnjeg samita u Briselu, a Rusija prolazi kroz tešku
finansijsku krizu. Francuski predsednik juče je rekao da ako Rusija šalje takve znake
„koje očekujemo” nema razloga da se uvode nove sankcije, već da naprotiv, treba gledati kako početi sa ublažavanjem.