Obama šalje vojne savetnike u Irak, ali ne da ratuju

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će SAD u Irak poslati do 300 vojnih savetnika kao pomoć iračkim vlastima u borbi protiv ekstremista.

Obama je rekao da se američki vojnici neće boriti u Iraku već će pomagati u obuci iračkih snaga.

On je kazao i da su SAD pojačale svoj obaveštajni rad u Iraku kako bi bolje razumele opasnosti koje prete Bagdadu.

Posle sastanka s američkim zvaničnicima zaduženim za bezbednost, Obama je rekao i da SAD osnivaju zajedničke operativne centre u Bagdadu i severnom Iraku.

Prethodno je američki zvaničnik saopštio da se vlada SAD sprema se da pošalje oko 100 pripadnika specijalnih jedinica vojske, podeljenih u timove od po 12 vojnika, da savetuje i pomaže iračke snage.

U Iraku se već nalazi određeni broj komandosta u okviru Kancelarije za bezbednosnu saradnju u Bagdadu.

Oni će verovatno biti prvi angažovani u okviru tog plana, rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan pošto nema ovlašćanja da govori o tim stvarima.

On je najavio da će administracija Baraka Obame objaviti da šalje komandose.

Drugi pripadnici jedinice “Zelene beretke” biće dovedene u Irak iz regiona.

Američki komandosi neće direktno učestvovati u borbama, već će obezbedjivati obaveštajne podatke, kao i informacije o potrebama iračke vojske koja je suočena sa ofanzivom islamskih ekstremista.

Sunitski ekstremisti pokrenuli su 9. juna opsežnu ofanzivu u zemlji, zauzevši velike delove četiri iračke provincije, i nalaze se na oko sto kilometara od Bagdada.loading...