Obama upozorava: ‘Dosta je bilo, gubimo strpljenje s Putinom’

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da SAD i Evropa gube strpljenje s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je ocenio da će nove američke sankcije Rusiji, koje se odnose na ključne sektore – energetike, naoružanja i finansija, biti dodatni pritisak na Moskvu.

– S opsežnim sankcijama koje danas objavljujemo nastavićemo da dodajemo pritisak na Rusiju, uključujući saradnike i kompanije koje podržava ilegalne aktivnosti Rusije u Ukrajini – rekao je Obama navodeći da se SAD pridružuju Evropskoj uniji u uvođenju novih sankcija Rusiji.

Obama je demantovao da je Zapad ušao u novi hladni rat sa bivšim sovjetskim protivnikom, ali i upozorio da SAD i Evropa gube strpljenje sa Putinovom vladom, naveo je AFP.

– SAD uvode nove sankcije u ključnim sektorima ruske ekonomije – energetici, (industriji) naoružanja i finansijama – rekao je Obama.

– Zaustavljamo izvoz specifičnih dobara i tehnologija ruskom energetskom sektoru – objasnio je američki predsednik.

Obama je precizirao da se „proširuju sankcije na još ruskih banaka i kompanija” iz oblasti odbrane.

Vašington takođe suspenduje kredite i finansiranje ekonomskih razvojnih projekata u Rusiji, rekao je predsednik SAD.

Prethodno je američko Ministarstvo finansija objavilo da se nove sankcije odnose na Jedinstvenu korporaciju brodogradnje i tri banke – VTB banku, Rusku poljoprivrednu banku i Banka Moskve.

Agencija Rojters je prenela iz saopštenja da su nove sankcije uvedene Rusiji „zbog njene podrške separatistima u istočnoj Ukrajini”.

Proširenjem liste ruskih banaka, američkim sankcijama su sada obuhvaćene skoro sve najveće banke u državnom vlasništvu većim od 50 odsto, izuzev Sberbanke.

Sankcijama brodogradilištu sa sedištem u Sankt Peterburgu zamrznuta su sva sredstva koje ono možda ima u SAD i s njim su zabranjene sve američke transakcije.

Novim američkim i evropskim sankcijama Rusiji priključila se i Kanada.