Britanka sirijskog porekla Tarena Šakil (25) otputovala je u Siriju sa svojim 17-mesečnim sinom kako bi se pridružila islamističkoj organizaciji u borbi za slobodu. Nije ni slutila da će sve poći naopako.

Međutim, njena želja za borbom za ideale veoma brzo je okončana. Naime, ona se trenutno nalazi u zarobljeništvu sa detetom, i moli oca da dođe po nju i da je spase.

Ona je imala najbolju nameru, kako piše tabloid “The Sun”, da pomogne svom narodu i bori se za njihovu slobodu, međutim, naglasila je da je život sa islamistima veoma težak, gotovo neizdrživ.

Tarena je u to vreme rekla svojim roditeljima kako ide na odmor u Španiju, ne sluteći da će brzo želeti da pobedne iz Sirije, a da to nažalost, neće biti izvodljivo i jednostavno. Tako je povela i svog sina sa sobom.

– Mrzela sam to. Pokušala sam da pobegnem nakon nekoliko dana. To nije ono što sam mislila da će biti. Veoma je teško živeti tamo. Nema tople vode, nema struje nekada i po ceo dan, nema ničeg sluičnog životu koji smo imali u Britaniji. To je jedan sasvim drugi svet – ispričala je mlada žena za “The Sun”, a prenosui “Dejli mejl”.

U svojoj ispovesti je otkrila kako je nekoliko puta za dlaku izbegla smrt.

– Išla sam ulicom, i bombe su padale oko mene. Mogla sam da poginem svakog trenutka. Živeti sa tom svešću je užasno – iskrena je Tarena.

Njen brat je ispričao kako porodica nije imala pojma da je ona otišla u Siriju, tako da su bili prilično šokirani kada su saznali da je ona pokušala da pobegne, i da je zbog toga završila u ozloglašenom zatvoru.

– Samo nam je rekla da želi da služi Alahu. Od tada je nismo videli – istakao je njen brat.

Tarena je u svom begu stigla čak do turske granice, međutim, nije uspela da izađe iz Sirije. Tada je uhapšena.

Iz zatvora je kontaktirala telefonom svoju porodicu, moleći ih za oprost i da učine sve što mogu kako bi je vratili kući.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije čini sve da ova mlada žena što pre stigne u svoju zemlju.loading...