Odustali: Amerika više neće ratovati po svetu

Vojska Sjedinjenih Američkih Država biće smanjena na nivo od pre Drugog svetskog rata, a cela klasa letelica avijacije biće ukinuta.

Vojska SAD mogla bi da bude smanjena na nivo od pre Drugog svetskog rata, a cela klasa letelica avijacije biće ukinuta. Ovo je suština plana koji je juče predstavio američki ministar odbrane Čak Hejgel.

Kongres na potezu

Zvaničnici iz Pentagona odlučili su se na ovaj korak da bi uskladili vojni budžet s merama štednje za koje se zalaže administracija predsednika Baraka Obame. Iako ideja ima podršku u vojnim strukturama, postoje predviđanja da će delovi plana sigurno naići na protivljenje u Kongresu.

Prema predlogu, vojska SAD trebalo bi da se s najvišeg nivoa od 570.000 pripadnika, koliko ih je bilo nakon napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, smanji na 440.000 vojnika, što bi bio najmanji broj još od 1940. godine. Takođe, zvaničnici Pentagona planiraju da uštede oko 3,5 milijardi dolara tako što će izbrisati letelice A-10 tanderbolt II (300 aviona) i penzionisati špijunske avione U-2, koji su ikona američke avijacije još od Hladnog rata.

– Vojska bi bila dovoljno velika da savlada svakog protivnika, ali isuviše mala za bilo kakve dugotrajne operacije u inostranstvu. Veći rizik bio bi od snaga SAD zahtevati da izvedu dve velike operacije istovremeno – prenosi Njujork tajms.

Stručnjaci kažu da se ovim planom predviđa ispunjenje direktiva predsednika Obame – da se odbrane američka teritorija i interesi zemlje u inostranstvu, da se odbije svaka agresija i da se ponovo odlučno pobedi u slučaju da dođe do ratnih dejstava. Američka vojska će i dalje biti velika, ali će postati sposobnija, agilnija, modernija i bolje obučena.

Sajber rat

Smanjenje broja vojnika odvija se uz pripreme Bele kuće da do kraja godine povuče većinu vojnika iz Avganistana. Ministar Hejgel zadržaće budžet za specijalne operacije i sajber-ratovanje na sličnom nivou.loading...