Oglasio se Obama: ‘Proruske snage pucale na istražitelje, šta hoće da sakriju?’

'Kada su istražitelji prišli mestu gde je pao avion, proruske snage su počele da pucaju na njih' izjavio je Obama i dodao: 'Šta pokušavaju da sakriju?'

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je neophodno da se istražiteljima omogući pristup mestu pada aviona na istoku Ukrajine, a Rusiji je poručio da je na njoj odgovornost da utiče na proruske snage da omoguće istragu.

Međunarodni timovi su, kako je rekao, spremni da sprovedu istragu, ali proruske snage nastavljaju da blokiraju istragu i pristup mestu nesreće, preneo je Rojters.

– Moramo da obezbedimo da istina izađe na videlo i da se zna ko je odgovoran za obaranje malezijskog aviona – rekao je Obama i dodao da istražiteljima mora da se omogući hitan i potpuni pristup mestu pada aviona.

– Rusija i predsednik Vladimir Putin imaju direktnu odgovornost da utiču na separatiste da sarađuju sa istragom. Kada su isražitelji prišli mestu gde je pao avion, proruske snage su počeli da pucaju na njih – navodi Obama i dodaje: “Šta pokušavaju da sakriju”?

Američki predsednik je istakao da i dalje veruje da može da se pronađe diplomatsko rešenje krize u Ukrajini.

– Ako Rusija nastavi da podržava separatiste, onda će još više izolovati sebe – upozorio je Obama i dodao da je sada vreme da se Rusija i Putin okrenu od strategije koju su dosad imali u Ukrajini.