Kontroverzni francuski komičar Dijedone, pod istragom zbog podsticanja terorizma, danas je osuđen na 6.000 evra novčane kazne jer je krajem 2013. godine na internetu uputio apel za donaciju kako bi prikupio novac za neku raniju kaznu.

Više puta osuđivan zbog antisemitskih izjava, Dijedone je trenutno pod istragom zbog podsticanja terorizma, zbog sporne poruke koju je objavio posle terorističkih napada u Parizu.

Na video snimku, objavljenom krajem 2013. godine, Dijedone poziva korisnike interneta da mu pošalju novac da plati kaznu od 28.000 evra izrečenu zbog klevete, uvrede, govora mržnje i rasne diskriminacije u jednoj njegovoj pesmi “Šoa devojke”.

Francuski zakon kažnjava javne pozive na donaciju u cilju isplate novčane kazne koju je izrekao neki sud.

Dijedone je pre dva dana priveden u okviru istrage o podsticanju terorizma a njegovo saslušanje je zakazano za 4. februar.

Sporni komičar je posle velikog skupa u Parizu posle terorističkih napada, napisao na društvenoj mreži Fejsbuk da se “oseća kao Šarli Kulibali”, izvrnuvši slogan “Ja sam Šarli” i dodajući ime jednog od trojice ubijenih terorista.

Dijedoneu (48) preti sedam godina zatvora i novčana kazna od 100.000 evra.

Komičar, čije je pravo ime Dijedone Mbala Mbala, prošle godine je zabranjen nastup “Zid” zbog ismejavanja Holokausta.

Bio je kandidat na parlamentarnim izborima 1997. godine kao predstavnik ekstremne desnice. Dijedone se približio osnivaču Nacionalnog fronta Žan-Mariju Le Penu 2006. godine i Le Pen mu je postao kum, krstivši jedno Dijedoneovo dete.

Od tada je postao sve popularniji s provokativnim skečevima, pre nego što počinje zabrana njegovih nastupa. Dijedone je osam puta bio na sudu zbog svojih stavova.

 loading...