Opasno se zvecka oružjem: Moskva najavljuje da će odgovoriti u slučaju ukrajinskih napada

Rusija će uzvratiti u slučaju namernih ukrajinskih udara na njenu teritoriju, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Već smo upozorili da ćemo, ako se to nastavi, preduzeti neophodne mere. U najblažem slučaju, ako je jasno da je to učinjeno namerno, uveren sam da ćemo morati da uništimo tačku odakle je došao napad – rekao je Lavrov televiziji Rusija 24.

On je rekao da su granate koje su poslednjih dana pale na rusku teritoriju, a ispaljene su iz Ukrajine, rezultat ili „neprofesionalnog rada, ili slučajnosti, što vodi ratu”.

Jedna granata ispaljena je 13. jula na ruski gradić Donjeck (koji nosi ime ukrajinskog Donjecka) na granici sa Ukrajinom, a tada je poginula jedna osoba. Moskva je optužila ukrajinske snage za taj napad, što je Kijev demantovao.

– Taj događaj svedoči o izuzetno opasnoj eskalaciji napetosti na granici Rusije i Ukrajine i može imati nepovratne posledice, za koje će biti odgovorna Ukrajina – kazao je Lavrov.

On je rekao i da će Rusija insistirati na pokretanju što transparentnije i nezavisne istrage o padu tog aviona, u kojem je stradalo 298 putnika.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je navelo da je juče, u trenutku kada je, kako se čini, oboren malezijski avion iznad istoka Ukrajine, u toj oblasti bio „operativan ukrajinski antiraketni sistem Buk”.

Taj sistem bio je aktivan na mestu sa kojeg je mogao da uputi projektil na avion Malezije Erlajnza, navelo je to ministarstvo u saopštenju.

Kako je precizirano, radijaciju antiraketne stanice ukrajinskog sistema Buk registrovala je ruska vojska u blizini sela Stila, oko 30 kilometara južno od Donjecka, prela je ruska televizija RT.