Oštro: Obama zapretio Putinu

Američki predsednik Barak Obama zapretio je danas ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će uvesti nove sankcije Rusiji ako ne obustavi dostavljanje oružja u Ukrajinu i ne otkaže podršku proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, javljaju svetske agencije.

Obama je to rekao u telefonskom razgovoru s Putinom i pozvao Moskvu da preduzme “konkretne mere” kako bi se smanjile tenzije u Ukrajini, saopštila je večeras Bela kuća.

“Iako smatramo da je još moguće diplomatsko rešenje, Rusija će biti suočena s novim kaznama ako ne preduzme konkretne mere u stišavanju tenzija”, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Irnest.

Prema njegovim rečima, Obama je zatražio od Putina da iskoristi svoj lični uticaj kod proruskih aktivistima u cilju promovisanja mira i stabilnosti u Ukrajini.

Kremlj je saopštio da je Putin istakao značaj obostranog prekida vatre i direktnih pregovora između strana u konfliktu.

“Vladimir Putin je rekao da bi istinski prekid vatre i početak direktnih pregovora između strana u konfliktu bili od prioritetnog značaja za normalizaciju situacije na području jugoistoka Ukrajine”, saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora.

Telefonski razgovor se dogodio u trenutku kada su proruski aktivisti na istoku Ukrajine saopštili da prihvataju privremeni prekid vatre koji je u petak proglasio ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin danas je u Luksemburgu izrazio zadovoljstvo bezuslovnom podrškom Evropske unije mirovnom planu za rešavanje ukrajinske krize i pozvao Rusiju da se i ona tome pridruži.

Klimkin je na sastanku s evropskim kolegama precizirao da su ukrajinske vlasti “100 odsto posvećene mirovnim naporima” i da će “učiniti sve što je moguće kako bi mirovni plan bio primenjen”. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da tajno naoružava proruske aktiviste na istoku Ukrajine, kako bi destabilizovala zemlju koja će 27. juna s Evropskom unijom potpisati sporazum o pridruživanju. Rusija kategorično odbacuje te optužbe.