OTKRIĆE: Vakcina izlečila tri bebe od HIV – a

Na konferenciji u Melburnu objavljeno je da su tri bebe izlečene od virusa HIV – a zahvaljujući čudotvornoj vakcini.

Tri bebe izlečene su od HIV virusa nakon što su primile revolucionarnu novu vakcinu nekoliko sati posle rođenja, a to otkriće objavljeno je na AIDS 2014. konferenciji u Melburnu.

Četvrto dete koje je takođe primilo vakcinu imalo je manji nivo virusa nakon tretmana. To je do sada su najveći napredak u borbi protivi HIV i side.
– U ovom momentu lekari ne znaju da li su bebe u potpunosti izlečene jer ne znaju da li će se HIV vratiti – rekao je direktor konferencije Šaron Levin.
– Uzbuđeni smo zbog toga jer sada znamo da postoji mogućnost da, ukoliko osobe prime vakcinu u ranom periodu, budu izlečene. Oko 10 odsto ljudi, koji su takođe primili vakcinu ranije, sada više ne koriste lekove i njihov virus je pod kontrolom – rekao je Levin.
Prema njegovim rečima ovo područje još treba istražiti, a najbolji način da se beba izleči od virusa jeste da se majka leči tokom trudnoće.
Beba koja je primila vakcinu u Misisipiju 2010. godine, zvanično je proglašena izlečenom 2013. godine. Beba je dobila tri antiretrovirusne terapijske doze lekova s tim da je prvu vakcinu primila 30 sati posle rođenja. Nakon 29 dana virus više nije bio u njenom telu, prenose agencije.