Otkrivena šokantna tajna Bele kuće: Ko je gnu, a ko Obamin naslednik?

Sukobi oko izbora 2016. godine su već počeli, a ovo su najveće tajne Bele kuće.

– Mrzim tog Obamu više nego ijednog čoveka koga sam ikad sreo, više nego ijednog čoveka koji je ikad živeo – reči su ni manje ni više nego Bila Klintona, bivšeg demokratskog predsednika, barem tako tvrdi novinar i pisac Edvard Klajn u svojoj novoj knjizi “Krvavi sukob”.

Ovaj ugledni novinar se u svom novom delu bavi sukobom porodica Obama i Klinton

Naime, prema njegovim rečima, sukob dve, trenutno najmoćnije demokratske porodice vuče korene upravo iz demokratske kampanje za predsedničkog kandidata 2007/2008. godine. Tada je svima bilo jasno da će pobediti bilo koji demokratski kandidat, i to zbog negativnih posledica vladavine rebublikanca Buša mlađeg.

Na izborima 2007. godine su kritičari poručivali demokratama da bi pobedili unapred da su samo izabrali belog muškarca, a ne Afroamerikanca i ženu. Te oštre reči porodica Obama očito nije zaboravila.

Klajn piše da je Mišel često znala da sedne u skrivenu kancelariju u Beloj kući i da sa Obaminom savetnicom, Valeri Džaret uz Šardone ogovara Hilari Klinton. Govorila je da je Hilari gnu – ružna, tvrdoglava, hladnokrvna i osvetoljubiva životinja.

Sukob između dve porodice je kulminirao 2011. godine, pre druge Obamine kampanje, kada su mu savetnici rekli da bi mu Klintonova podrška bila značajna. Barak je pozvao Bila na partiju golfa, u čemu Bil nikako nije uživao:

– Više me je puta nazvao Džordž Buš da me pita za savet nego Obama. S njim nemam nikakav odnos, a smeta mi i što je uvek u razgovoru sa mnom svađalački raspoložen”, rekao je tada Klinton. Kako je Bil ipak očekivao da će mu Obamina podrška trebati nekada, pristao je.

Tokom partije golfa, Bil je više puta napomenuo da je Hilari najbolja kandidatkinja za sledeće izbore, ali Obama nije reagovao na tu temu. Kako Bil ipak nije odustajao, Obama je napokon rekao “Znaš, Mišel bi takođe bila sjajna kandidatkinja”, što je Klintona šokiralo, ali ipak nije odustao od saradnje jer su ulozi  bili preveliki.

Konačan raspad odnosa desio se 1. marta 2013. godine kada su Barak i Mišel pozvali Klintonove na večeru. Hilari je tada šokirala Bila kada je upitala Mišel da li i ona planira da se kandiduje za senatorku. Prva dama je diplomatski odgovorila da još uvek razmišlja o tome. Bil i Barak su se sukobili oko izvora novca za kampanju 2016. godine, obe strane su počele i da viču, da bi na kraju Obama izvukao svoj Blkberi telefon ispod stola i time pokazao da više ne želi da učestvuje u razgovoru.
Hilari je pokušala da razvedri atmosferu pa je pitala Baraka da li mu je drago što više neće ići u kampanju jer je očiglednio da ne uživa u tome. Barak je rekao “Za tipa koji to ne voli, sasvim mi dobro ide”.

Bil Klinton, sa druge strane, tvrdi da Obama traži novog zamenika koji će biti poput njega:

– Čuo sam da Obama traži kandidata koji je poput njega, nekog nepoznatog, sveže lice. Uveren je da je on savršen predsednik i želi da nađe svog “klona” – zaključio je Klinton.