Otkriveno: FBI plaćao muslimanima da izvode teroristička dela!

Tokom mnogobrojnih 'operacija klopki' posle napada od 11. septembra 2001, Američki Federalni istražni biro ohrabrivao je, a ponekad i plaćao muslimane da izvode teroristička dela.

Američki Federalni istražni biro ohrabrivao je, a ponekad i plaćao muslimane da izvode teroristička dela tokom mnogobrojnih “operacija klopki” posle napada od 11. septembra 2001, saopštila je organizacija “Hjuman rajts voč” .

– Daleko od toga da je štitila Amerikance, uključujući američke muslimane, od terorističkih pretnji, policija je, kako je dokumentovano u ovom izveštaju, preusmerila sprovođenje zakona sa praćenja istinskih pretnji – navodi se u izveštaju HRV.

Uz pomoć Instituta za ljudska prava Univerziteta Kolumbija, ova organizacija je ispitala 27 slučajeva počev od istrage pa sve do suđenja, intervjuišući 215 ljudi, uključujući one koji su optuženi ili osuđeni u slučajevima vezanim za terorizam, njihove bližnje, advokate odbrane, tužioce i sudije, prenosi AFP.

– U nekim slučajevima, FBI je možda stvarao teroriste od pojedinaca koji su poštovali zakon predlažući im da preduzmu terorističku akciju ili ohrabrujući ih da deluju u tom pravcu – navodi se u izveštaju HRV.

U ispitanim slučajevima, polovina osuđujućih presuda proistekla je iz “operacija klopki”, a u 30 odsto tih slučajeva je skriveni agent igrao aktivnu ulogu u zaveri.

HRV je optužila FBI da često “vrbuje” ljude sa mentalnim problemima ili niskim koeficijentom inteligencije.

– Američka vlada bi trebalo da prestane da tretira američke muslimane kao “teroriste na čekanju – zaključuje se u izveštaju.