Otmice stranaca glavni izvor finansiranja: Džihadisti pogubili ruskog inženjera!

Američki mediji objavili su danas da su džihadisti iz Islamske države (ISIL) pogubili ruskog inženjera Sergeja Gorbunova.

Islamisti su ga ubili iz vatrenog oružja, a egzekuciju su snimili da bi pokazali ostalima taocima da bi ih zaplašili. Mediji navode da je zajedno sa ostalim taocima, Sergej Gorbunov bio zatvoren u sirijskom gradu Raka.

Gorbunov je ranije u video-poruci poručio da se dobro ophode prema njemu i da mu daju hranu.

“Ali, ako u roku od pet dana ne budem zamenjen za izvesnog Kaleda Sulejmana iz Saudijske Arabije, biću pogubljen. Obraćam se predsednicima Sirije, Rusije i Crvenom krstu. Jako se bojim”, poručio je Gorbunov u videu koji su objavili otmičari.

Prethodno su video snimci egzekucija više stranih talaca, među kojima i američkog novinara Džejmsa Folija, objavljeni na internetu.

Stručnjaci navode da su otmice stranaca zbog otkupnina glavni izvori finansiranja za džihadiste iz Islamske države.

Sunitska teroristička grupa Islamska država, povezana sa Al Kaidom, osnažila je tokom akcija u Siriji gde se bori protiv vladinih snaga. Grupa Islamska država, koja ima reputaciju jedne od najokrutnijih džihadističkih formacija, poslednjih meseci pojačala je aktivnosti i u Iraku.loading...