Ovaj narod ne zna za bolest: Žive i do 140 godina, a rađaju i sa 65 – ovo je njihova tajna!

Zbog položaja i klime, u dolini reke Hunza u jednom danu se mogu izmeniti sva godišnja doba. Tamo retko pada sneg, ali zimi temperature dosežu i do -10 stepeni.

Hunzi su stari narod, tvrde da su potomci Aleksandra Makedonskog a na dokumentarcima snimljenim o njima se navodi da su genetski bliži narodima sa Balkana nego Azijatima. Smešteni su na samoj granici Pakistana i Indije, a poznati su po tome što njihov životni vek traje 110-120 godina, pa je njihovo stanište poznatije kao “oaza mladosti”. Oni skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko.

Zbog položaja i klime, u dolini reke Hunza u jednom danu se mogu izmeniti sva godišnja doba. Tamo retko pada sneg, ali zimi temperature dosežu i do -10 stepeni.

Hunzi su poznati po jednostavnom načinu života, bave se ratarstvom i u manjoj meri stočarstvom – uzgajaju koze, ovce i volove uglavnom zbog mleka, vune i đubriva. Dugovečnost je ono po čemu su Hunze najpoznatiji – mit je da u proseku žive više od sto godina, a navode se i neki pojedinci koji su doživeli i neverovatnih 140 godina!

Hrane se oskudno, a dnevno imaju dva obroka – doručak i ručak, dok između nema međuobroka.

Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve kajsije, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao “gladno proleće”. Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suve kajsije. Perod traje od 2 do 4 meseca, a u njihovoj istoriji se strogo poštuje kao vrlo uzdignut kult.

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1 933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih hidrata.

Knjiga “Hunze – ljudi koji ne znaju za bolest”, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

– Vegetarijanski vid ishrane, velika količina sirovih namirnica, u ishrani dominiraju voće i povrće, prirodni proizvodi, bez ikakve umetnute hemije, namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali, alkohol i slatkiši su na spisku namirnica koje retko kad unose, poštuju redovan period gladovanja.

 

 

 

 

 loading...