Ovako počinje Obamin pad? Predsednik Amerike izgubio oslonac u Senatu

Republikanci su na takozvanim medjuizborima u SAD osvojili većinu u Senatu, tako da sada kontrolišu oba doma Kongresa, zahvaljujući tome što su glasači veoma nezadovoljni američkim predsednikom Barakom Obamom.

Republikanci su ojačali svoju većinu u Predstavničkom domu koja je na putu da dosegne gotovo istorijski nivo, ocenjuje Asošiejted pres.

Posle ovog poraza demokrata, Obama će poslednje dve godine svog drugog mandata provesti vladajući sa Kongresom, koji u potpunosti kontrolišu njegovi oponenti, odlučni da blokiraju njegovu politiku.

Republikanci su osvojili najmanje sedam novih mesta u Senatu koja su do sada držali demokrati, dok demokrati nisu uspeli da ugrabe nijedno mesto koje su do sada držali republikanci. To potonjima obezbedjuje najmanje 52 mesta u Senatu koji ima 100 mesta.

Republikanci su pobedili i u dve važne guvernerske trke, jednu na Floridi i drugu u Visokonsinu, gde su demokrate mislile da imaju solidne šanse za uspeh.

Medju republikancima koji su ponovo izabrani jeste verovatnu budući vodja senatske većine – Mič Mekonel (Mitch McConnel) iz Kentakija.

Glasači su “gladni novog rukovodstva. Žele da imaju razloga da se nadaju”, rekao je Mekonel.

Odlazeći vodja senatske većine, demokrata Hari Rid, rekao je: “Poruka glasača je jasna: Žele da radimo zajedno”.

Republikanska kontrola nad Senatom izvesno će rezultirati snažnim napadom te stranke na budžetske deficite i novim pritiskom na demokrate da pristanu na značajne promene zakona o zdravstvenoj zaštiti – jednim od glavnih Obaminih dostignuća.