Ovo sigurno niste znali – Devet neverovatnih činjenica o zastavama sveta

Zastava je komad tkanine obojen karakterističnim bojama, koje je neka država izabrala da je predstavljaju. Međutim, iako se nekima tuđe zastave ne čine posebnim, kao i iza naše, i iza njih stoje zanimljive činjenice, koje objašnjavaju značenje boja i grbova na zastavama.

Kanada

Kanadski lideri vodili su žustre rasprave pre nego što su 1965. godine usvojili crveno belu zastavu s crvenim listom javora kao simbolom države.

Crvena boja preuzeta je s krsta svetog Đorđa, koji se smatra zaštitnikom države, a bela boja je preuzeta s francuskog kraljevskog grba. Javorov list simbolizuje prekrasnu kanadsku prirodu. Barem leti…

Nepal

Ovo je jedina država na svetu koja nema standardnu pravougaonu zastavu, a to je ujedno i najstarija službena zastava na svetu. Plavi okvir zastave predstavlja mir i harmoniju, čime ona podseća na Budu – koji je ovde rođen.

Grimizna („jako” crvena) je nacionalna boja. Iako neki smatraju da trouglovi predstavljaju moćne planinske vrhove Himalaja – to nije tako. Oni su hinduistički simbol. Mesec i Sunce se nalaze na zastavi zbog nade da će Nepal trajati tako dugo dok bude Meseca i Sunca.

Grčka

Grci u poslednje vreme ne mogu da se usaglase oko mnogo stvari pa tako ni oko značenja zastave. Boje zastave su plava i bela.

Dok jedni smatraju da plava predstavlja prekrasno mediteransko more, a bela kuće koje su nikle uz obalu, drugi smatraju da pet pruga simbolizuje devet slogova u grčkoj izreci “Έλευθερία ή Θάνατος” što znači ‘sloboda ili smrt’.

Da, Grci su bili i jesu ratoboran narod. Međutim, oko jedne stvari su saglasni – krst predstavlja pravoslavnu veru.

Butan

Zastava države Butan iskače iz mase zastava zbog – zmaja. Zmaj se nalazi na crvenoj i narandžastoj podlozi. Samo ime države na lokalnom jeziku znači „zmaj” pa je i logično da se nalazi na zastavi. Zmaj dolazi iz butanske mitologije, a u svojim kandžama drži dragulje što predstavlja bogatstvo.

SAD

Popularni naziv američke zastave je ‘Betsy Ross’, a nadimak je dobila po ženi koja je sašila prvu zastavu. Sastoji se od trinaest vodoravno poređanih crvenih i belih pruga koje simbolizuju trinaest prvobitnih država koje su proglasile nezavisnost 1776. godine.

Od početka se u levom gornjem uglu nalazi plavo polje u kom su zvezdice koje simbolizuju broj država. U početku ih je bilo trinaest, da bi ih danas bilo pedeset, a poređane su u formaciji 6-5-6-5-6-5-6-5-6.

Brazil

Zelena podloga i žuti romb simbolizuju nekadašnju kolonijalnu vlast, Braganza-Habsburšku dinastiju.

Nekadašnji grb brazilskog carstva zamenjen je plavim krugom sa 27 belih zvezdica. Položaj zvezdica je identičan položaju zvezda iznad Rija 15. novembra 1889. godine, a svaka zvezda predstavlja tačno određenu državu.

Krilatica koja se nalazi unutar plavog kruga znači – red i napredak.

Indonezija

Sastoji se od dve horizontalne pruge, crvene i bele. Boje su tradicionalne, a koristile su ih dinastije kroz istoriju. Međutim, postoji i nekoliko neslužbenih objašnjenja zašto baš te boje. Jedno je da crvena predstavlja krv palih za nezavisnost, a bela čistotu.

Drugo objašnjenje je to da crvena označava fizički život čoveka, a bela duhovni. Treće objašnjenje je da ove boje predstavljaju svakodnevne boje njihove kuhinje. Crvena predstavlja šećerne palme (šećer), a bela boja predstavlja pirinač.

Mozambik

Nekome ko ne poznaje povest Mozambika, njihova zastava činiće se neobičnom, ali za stanovnike Mozambika simbolika je jasna. Zelena predstavlja poljoprivredu, crna afrički kontinent, žuta bogatstvo mineralima, bela mir, a crvena borbu za nezavisnost.

Grb je jedinstven u celom svetu i ima duboku simboliku. Žuta zvezda predstavlja socijalizam koji vlada zemljom.

Knjiga predstavlja obrazovanje i čežnju za daljim napretkom zemlje. Motika predstavlja seljake i poljoprivredu, koja je temelj ove siromašne zemlje. Na grbu se nalazi još i kalašnjikov – koji simbolizuje odlučnost zemlje da se bori za slobodu.

Panama

Boje panamske zastave su crvena, plava i bela. Podeljena je u četiri jednaka dela, dva bela i jedan plavi i crveni. Plava i crvena boja predstavljaju boje glavnih političkih stranaka.

Plava zvezda predstavlja čistotu i čestitost, a crvena vlast i zakon u zemlji.