PANIKA Političarima stižu pisma sa smrtonosnim otrovom

Anonimno pismo iz Slovenije koje je prošle sedmice stiglo češkom ministru finansija Andreju Babišu, sadržalo je otrovni prašak u smrtonosnoj dozi, saopštio je danas nakon analiza portparol Državnog istituta za nukelarnu, hemijsku i biološku zaštitu Radek Pokornjik.

Serija anonimnih pisama sa sumnjivim praškom ili kapsulama, započela je prošlog utorka pošiljkom ministru unutrašnjih poslova Milanu Hovanecu, a usledile su do vikenda još tri na razne adrese.

Hovanecu je iz Skandinavije, običnom poštom, stigla pošiljka bez pisma, samo sa dve kapsule cijanida u dozi opasnoj po život, pokazalo se u laboratoriji.

Ministarstvo finansija preuzelo je 20. novembra sumnjivu pošiljku s praškom, naslovljenu lično na ministra Babiša, istog dana slična pošiljka stigla je u predsednički zamak Hradčani, a dan kasnije, u petak, i češkoj komercijalnoj televiziji Prima.

– Prašak u pošiljakama za Hradčane i televiziju Prima nije bio otrov – kazao je danas Pokornjik. Policija danas nije želela u interesu istrage da saopšti nikakve dalje detalje.

– Vodimo intenzivnu istragu – kazala je o pismima sa otrovom portparol češke policije Jana Macalikova, a upozorila je da policija neće saopštavati detalje, zato što takvi slučajevi lako mogu da posluže kao inspiracija.

Ministar Hovanec kazao je da pošiljaoci anonimnih poruka sa otrovom ili sumnjivim, a bezopasnim praškom, najverovatnije nemaju veze sa serijom takvih poruka koje su u septembru uz preteća pisma, navodno u ime Islamske države, zbog češke pomoći iračkim Kurdima stigle predsedniku, premijeru i ministru spoljnih poslova Češke.