Pao dogovor: Prekid vatre u Donjecku do 27. juna

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika obavezala se da prekine borbena dejstva kao odgovor na prekid vatre ukrajinske strane, izjavio je danas premijer DNR Aleksandar Borodaj posle pregovora u Donjecku.

Na pregovorim gde je dogovoreno okončanje sukoba učestvovali su predstavnici Rusije, Ukrajine, OEBS-a i samoproklamovanih DNR i Luganske Narodne Republike (LNR), prenele su ruske agencije.

“Obavezujemo se da kao odgovor na prekid vatre od strane Kijeva, prekinemo paljbu do 27. juna”, rekao je Borodaj a prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Prema njegovim rečima, u slučaju prekida vatre “možemo da se dogovorimo i pređemo na konsultacije o vođenju pregovora o mirnom rešavanju konflikta”.

“Kretanje vojske na teritoriji republika takođe se obustavlja kao i upotreba oružja – režim tišine”, rekao je Borodaj, izražavajući nadu da će poštovanje režima pratiti Rusija i OEBS.

Interfaks prenosi izjavu bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, kojeg je ukrajinski predsednik ovlastio da učestvuje na pregovorima, da su se strane dogovorile o prekidu vatre do jutra 27. juna.

Ranije su ukrajinske i ruske agencije javile da se u oblasnoj administraciji Donjecka održavaju pregovori o realizaciji mirovnog plana za rešavanje konflikta na istoku Ukrajine.

Ukrinform je preneo da u pregovorima učestvuju ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov, predstavnica predsedavajućeg OEBS-a Hajdi Taljavini, Kučma, predsednik društvene organizacije Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk, Borodaj, lider pokreta Jugoistok Oleg Carev i predstavnici LNR.

Itar-Tas s je preneo saopštenje pres službe Ukrajinskog izbora da su u pregovaračkoj posredničkoj grupi Medvedčkuk i poslanik Vrhovne rade (ukrajinske skupštine) Nestor Ssufric, uz predstavnika OEBS-a.

Navode se reči Medvedčuka da je “cilj pregovora – realizovanje mirovnog plana o rešavanju situacije na istoku Ukrajine, prekid krvoprolića i sprečavanje pogibija ljudi, očuvanje jedinstva zemlje”.

RIA Novosti prenela je izjavu pres sekretara ruskog predsednika Dmitrija Peskova da je Vladimir Putin pozdravio vest o početku preliminarnih kontakata u Donjecku i Lugansku.

S druge strane, ukrajinska agencija Ukrinform navodi da iz saopštenje Ukrajinskog izbora nije jasno ko je Medvedčuku i Šufriču dao mandat za učešće u pregovorima.

Carev je, kako prenosi Interfaks, rekao da će pregovori sa Kijevom biti nastavljeni a da je predloženo da sledeća runda bude održana u Slavjansku.

Itar-Tas s je preneo izjavu predstavnika Saveta za bezbednost Ukrajine Vladimira Ccepovog da tokom prepodneva u Donjeckoj i Luganskoj oblasti nije bilo primene oružja.

U petak je Porošenko naložio jednostrani prekid vatre na nedelju dana svim jedinicama snaga bezbednosti i predstavio njegov mirovni plan u 15. tačaka.