Papa: Među sveštenicima ima 8.000 pedofila

Italijanski list 'Republika' je objavio izjavu pape Franje da među sveštenstvom Rimokatoličke crkve ima dva odsto 'pedofila', piše danas Bi-Bi-Si, navodeći i da je Vatikan demantovao tu informaciju.

To bi značilo da je među 414.000 katoličkih sveštenika u svetu 8.000 pedofila. Prema italijanskom listu, koji je u svom nedeljnom izdanju tri stranice posvetio razgovoru koji je papa četvrtak imao sa urednikom lista Euđenijem Skalfarijem,rimokatolički poglavar je rekao da
seksualno zlostavljanje dece kao „lepra” inficira Crkvu. Međutim, portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da „Republika” nije tačno prenela papine reči. Portparol je u kratkom saopštenju naveo da to nije bio „intervju u pravom smislu reči”, da Skalfari nije snimao ono što je papa govorio, kao i da tekst nije bio na autorizaciji.

– Među dva odsto pedofila su sveštenici, biskupi i kardinali. Više je onih koji znaju o tome i ćute – prenela je „Republika” reči poglavara Rimkatoličke crkve, koji je dodao da je “ovakvo stanje nepodnošljivo”.

Lombardi je demantovao papine reči da među pedofilima ima kardinala. Poglavar Rimokatoličke ckrve je na pitanje urednika „Republike” rekao i da će pronaći rešenje za celibat koji je obavezan u katoličkom sveštenstvu.

– Postoji problem, ali nije značajan. Biće potrebno vremena, ali postoje rešenja i ja ću ih pronaći – rekao je papa ne navodeći druge detalje, preneo je list. Lombardi je takođe negirao da su ovo bile papine reči.