PAZITE SE: ‘Poljubac’ ove bube je smrtonosan i već je ubio na hiljade ljudi (FOTO, VIDEO)

Druga faza bolesti je smrtonosna - tada se dešavaju komplikacije sa radom srca, kada se srčani mišić uvećava i eventualno prestaje sa radom, a dešava se i zastoj u radu debelog creva.

U Americi se pojavila nova pošast – u toku je najezda buba čiji je “poljubac” smrtonosan jer izmetom prenose bolest po imenu čagas.

Ove bube napadaju žrtve dok spavaju, zatim ih zaraze putem ugriza i na kraju ih zaspu svojim otrovnim izmetom.

Među naučnicima je ova buba poznata kao “tihi ubica”jer ume da se uvuče u krvotok i da čeka i do dve decenije pre nego što uzrokuje smrt domaćina.Početna faza čagasa se obično javlja bez simptoma i može trajati i par meseci, objašnjava američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kada se konačno jave, simptomi mogu biti groznica, temperatura, bol u telu, vrtoglavica, dijareja, povraćanje i gubitak apetita.

Što se promena na telu tiče, u simptome su uključeni blago uvećanje jetre ili slezine, natekle žlezde, i otok na delu tela gde se parazit smestio.

 – Druga faza bolesti je smrtonosna – tada se dešavaju komplikacije sa radom srca, kada se srčani mišić uvćava i eventualno prestaje sa radom, a dešava se i zastoj u radu debelog creva – objasnila je Melisa Nolan Garcija sa Univerziteta u Hjustonu.