Pijani separatisti bacali tela i dokaze u kamione

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je u nedelju da je “jasno” da je iz Rusije došla raketna baterija koja je upotrebljena za obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine.

– Sasvim je jasno da je taj sistem prebačen iz Rusije i dat (proruskim) separatistima u Ukrajini – rekao je Keri za CNN.

Keri je naglasio da “izvanredni posredni dokazi” ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista za ispalljivanje projektila.

Naveo je da SAD “znaju” ko je ispalio raketu na osnovu satelitskih snimaka i “znamo putanju” tog projektila, “a znamo i vreme”, rekao je on i podsetio na razgovore separatista presretnute na društvenim mrežama.

– Mi sa sigurnošću znamo da Ukrajinci nisu imali takav sistem (raketnu bateriju) u tom području u to vreme. Dakle, to jasno ukazuje na separatiste – rekao je Keri.

Stanje na mestu pada aviona Keri je opisao kao “groteskno” i “suprotno svemu onom što su predsednik (Rusije, Vladimir) Putin i Rusija rekli da će učiniti”.

On je naveo da su “pijani separatistički vojnici bacali tela u kamione, odnoseći i tela, i dokaze s mesta” pada olupine aviona.

– Rusija mora da uradi nešto da to promeni – rekao je Keri.

Američki predsednik Barak Obama i drugi zapadni lideri smatraju da je avion “Malejža erlajnsa”, dok je leteo na visini od 10.000 metara, oboren raketom zemlja-vazduh ispaljenom s teritorije pod kontrolom separatista.