Pobunjenici zauzeli još jednu bazu, Ukrajina dobija međunarodnu pomoć

Novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas u Varšavi nakon serije susreta sa zapadnim liderima da će Evropa i SAD pružiti Ukrajini masivnu pomoć, ali bez ofanzivnog naoružavanja.

– Odgovornost vlade jeste da brani svoje građane. Učinićemo za to sve – kazao je novinarima pred odlazak iz Varšave Porošenko i najavio da će detalje i konkretnu seriju koraka u okviru plana za smirivanje situacije u Ukrajini predstaviti tokom svoje inauguracije

7. juna u Kijevu.

Jedan od koraka je amnestija pod određenim uslovima, a uz to i decentralizacija Ukrajine po uzoru na poljski model, u čemu, po rečima Porošenka, Ukrajina ima podršku Evropske unije i SAD, a nada se da će ta dva koraka naići na odziv u istočnim oblastima njegove

zemlje.

– Planiramo mnoge korake koji će omogućiti sprovođenje mirovnog procesa u Ukrajini. Borimo se ne samo za Ukrajinu već i za stabilizaciju celog kontinenta. Nadam se da svi u Evropi to shvataju – rekao je Porošenko.

– Razgovori u Varšavi daju nam povoda za optimizam. Dogovorili smo oblike pomoći Ukrajini koje neće biti ofanzivno naoružavanje – rekao je budući ukrajinski predsednik.

Tokom dva dana proslave 25. godišnjice pada komunizma u Poljskoj, Porošenko se u Varšavi sreo sa predsednikom SAD Barakom Obamom, predsednikom Francuske Fransoa Olandom i predsednicima Višegradske četvorke, na čelu sa domaćin proslava poljskim predsednikom Bronjislavom Komorovskim.

Obama je pored ekonomske pomoći i podrške SAD da Ukrajina smanji enrgetsku zavisnost od Rusije obećao Porošenku i nova sredstva za tehničku opremu ukrajinske policije i vojske.

– Ali pre svega su bile važne reči predsednika Obame u govoru ispred Kraljevskog zamka da Ukrajina može da računa na pomoć SAD – rekao je Porošenko.

Američki predsednik je danas obraćajući se Poljacima ponovo potvrdio savezničku obavezu kolektivne odbrane NATO i poručio im, kao i ostalim saveznicima na istočnim granicama NATO da nikada neće ostati prepušteni sebi i sami.

Istu poruku je uputio i Ukrajincima dodajući da SAD nikada neće priznati aneksiju Krima niti narušavanje ukrajinskog suvereniteta.

Pobunjenici zauzeli još jednu bazu na istoku Ukrajine

Proruski pobunjenici zauzeli su još jednu pograničnu bazu na istoku Ukrajine, treću takvu bazu koju su zauzeli u poslednja 24 časa.

Jedan pobunjenički borac koji se predstavio samo imenom kao Andrej rekao je da žele da naprave „humanitarni koridor” kojim će civili moći od borbi da pobegnu u Rusiju.

Tokom noći još jedna baza graničara u oblasti istočnog Luganska pala je u ruke proruskih pobunjenika. Pobunjenici su takođe zauzeli bazu Nacionalne garde u kojoj su vojnici ostali bez municije.

Graničari direktno odgovaraju ukrajinskom predsedniku dok je Nacionalna garda deo policijskih snaga zemlje.

Pobunjenici su ranije rekli da su zauzeli ove baze i da su dozvolili ukrajinskim vojnicima da ih napuste bez oružja.

Nova ukrajinska vlada za loše stanje u vojsci optužuje bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča, za koga tvrde da vojnicima nije obezbedio opremu i neophodnu obuku.

Borbe na istoku Ukrajine pojačale su se posle predsedničkih izbora 25. maja, na kojima je pobedio ukrajinski milijarder Petro Porošenko.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu na istoku Ukrajine da povrate pod svoju kontrolu delove koje su zauzeli proruski separatisti.